Tenåring siktet for Murdoch-hack

Britiske Jake Davis skal være en av lederne i «LulzSec».

2. aug. 2011 - 10:55

Britiske medier melder at 18 år gamle Jake Davis er løslatt mot kausjon og pålagt elektronisk fotlenke, husarrest utenom dagtid og totalt nettforbud, etter å ha blitt arrestert og siktet for datakriminalitet.

Scotland Yard mener Davis, som ble arrestert i forrige uke, er en av lederne i hackergruppen LulzSec («Lulz Security»). I slutten av juni ble en annen britisk tenåring, 19 år gamle Ryan Cleary, arrestert og siktet for noen av de samme forholdene. Også Cleary ble løslatt mot kausjon og på de samme strenge betingelsene. Hans forsvarer sier han lider av Aspergers syndrom.

I tillegg til påstått lederskap i Lulz må Davis og Cleary svare for datainnbrudd mot Sony og mot det britiske rikspolitiet SOCA (Serious Organised Crime Agency) i våres.

SOCA har samme funksjon i Storbritannia som FBI i USA.
SOCA har samme funksjon i Storbritannia som FBI i USA.

Davis er i tillegg siktet for datainnbrudd mot de britiske avisene The Sun og The Times for to uker siden, da oppmerksomheten mot mediekonsernet News Corporation og dens eier Rupert Murdoch var på sitt mest intense på grunn av den ulovlige avlyttingen av mobiltelefoner i regi av den nå nedlagte Murdoch-avisa News of the World.

Lulz tok offisielt farvel med verden i juni, uken etter arrestasjonen av Cleary. 19. juli tok de likevel på seg æren for hackingen av The Sun, der leserne ble omdirigert til en falsk Sun-artikkel om at Murdoch hadde omkommet.

Davis skal ha operert under nettnavnet Topiary, og skal ha kontrollert LulzSecs Twitter-konto. Politiet har kommet over interne LulzSec-meldinger der Topiary forteller at han, sammen med «Tflow», «Sabu» og «kayla», tok initiativet til hackergruppen. Det er kjent at Tflow, en ikke-navngitt 16 år gammel gutt, har vært avhørt av britisk politi, men ikke siktet.

Davis må stille i retten 30. august.

Etterforskningen av LulzSec og en annen hackergruppe, Anonymous, pågår samtidig og samordnet i mange land, blant annet med FBI i USA. Det har nylig vært 16 arrestasjoner i USA, og fire Nederland. Arrestasjonene i USA dreier seg i hovedsak om angrepene mot Paypal, mens de i Nederland gjelder Anonymous.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.