FORBRUKERTEKNOLOGI

Tenkte ikke på blinde da de vedtok ODF

Regjeringens valg av filformater ikke er spesielt gunstig for brukere med nedsatt funksjonsevne.

28. jan. 2008 - 14:29

Uka før jul vedtok Regjeringen å standardisere på tre elektroniske dokumentformater: Html for å publisere på nettet, PDF for det som også samtidig skulle trykkes, og ODF for skjemaer og annet som skal kunne endres etter nedlasting.

    Les også:

Morten Tollefsen i MediaLT, et selskap som spesialiserer seg innen teknologi for blinde og svaksynte, publiserte i dag denne artikkelen der han gjennomgår hvert av disse formatene med tanke på hvordan de forholder seg til brukere med nedsatt funksjonsevne: Regjeringens valg av filformater er viktig!

Tollefsen konkluderer slik: »Regjeringens valg av filformater ser ikke ut til å være spesielt gunstig for funksjonshemmede.»

Det er PDF og ODF som Tollefsen mener er problematiske i forhold til Regjeringens mål om universell utforming. PDF er ikke lett å håndtere med en skjermleser. Fra versjon 1.0 til 1.1 har ODF gjort visse framskritt, men det er 1.0 som Regjeringen har valgt – 1.1 er ikke en ISO-standard.

– Filformater er svært vesentlige for hvor tilgjengelige dokumenter kan gjøres for funksjonshemmede. Imidlertid er ikke gode filformater nok. Verktøy for å redigere og presentere dokumentene (tekstbehandlere, regneark, presentasjonsverktøy osv.) er like viktig. Her må jeg rett og slett få stille et spørsmål jeg gjerne skulle hatt svar på: «Hvilke presentasjonsverktøy kan jeg bruke for å lese en presentasjon laget med Open Office i ODF 1.0 format»? Med andre ord: hvilke verktøy kan vi som ikke ser bruke for å få god tilgang til ODF 1.0? spør Tollefsen.

Tollefsen oppfordrer også Regjeringen til å revurdere sin holdning til Open Office XML. Microsoft har tradisjonelt markert seg positivt innen arbeidet for å gjøre elektroniske dokumenter tilgjengelig for funksjonshemmede, og Tollefsen mener en godkjenning av Open Office XML kan sette fart i arbeidet med å gjøre også ODF bedre egnet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.