BEDRIFTSTEKNOLOGI

Teraflopsytelse med ett eneste kort

AMD har introdusert en ny stream-prosessorer og lover rekordhøy energieffektivitet.

Eldre AMD FireStream-kort
Eldre AMD FireStream-kort
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. juni 2008 - 10:21

AMD har lenge tilbudt såkalte streamprosessorer, som er integrerte kretser som utfører beregninger ved hjelp av massiv parallellprosessering.

I dag introduserte selskapet den kommende FireStream 9250-prosessoren, en ny modell som skal kunne utføre mer enn en billion enkeltpresisjon flyttallsberegninger i sekundet (1 teraflops). Med dobbelt presisjon reduseres antallet til drøyt 200 milliarder beregninger i sekundet (200 gigaflops).

Prosessoren montert på et innstikkskort kan plasseres i et enkelt PCI Express x16-spor og skal trekke mindre enn 150 watt. Dette gir en ytelse/effekt-nivå på opptil 8 gigaflops per watt. Kortet skal være lite nok til kunne brukes i 1U-servere og de fleste PC-er. Det er utstyrt med 1 gigabyters med GDDR3-minne.

Målet med denne typen kort er å utføre spesielle typer beregninger langt raskere enn det en vanlig CPU greier. AMD trekker fram finansanalyse og seismisk prosessering som aktuelle områder.

For å tilpasse programvare til å ta i bruk streamprosessorene, tilbyr selskapet utviklersettet AMD Stream SDK. Dette kan også brukes sammen med de av selskapets FireGL- og Radeon-brikker som inneholder streamkjerner.

AMD har dessuten meldt seg inn i Khronos Compute Working Group, som har som mål å utvikle industristandarder for dataparallell programmering og å arbeide med foreslåtte spesifikasjoner som OpenCL. Dette er en C-lignende språk laget av Apple for å kunne utføre generelle beregner på grafikkprosessorer. Det vil trolig støttes av neste utgave av Mac OX X. Spesifiseringen av språket administreres av Khronos-gruppen. Målet med spesifikajonen er å gi utviklere enklere metoder for å utvikle på tvers av ulike plattformer.

FireStream 9250 og det tilhørende SDK-et vil først bli gjort tilgjengelig i tredje kvartal i år. Forventet utsalgspris er 999 dollar, omtrent halvparten av dagens FireStream 9170-modell.

    Les også:

Eldre AMD FireStream-kort
Eldre AMD FireStream-kort
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.