JUSS OG SAMFUNN

- Terrorangrepet 22. juli kunne vært avverget

Venter sterk kritikk av PSTs datasystemer.

Illustrasjonsfoto: Marius Jørgenrud

Selv om konstituert PST-sjef Roger Berg i mars i år konkluderte med at PST ikke kunne ha avverget terrorangrepene, sier kilder til Dagbladet at ikke alle internt i PST er enig i dette.

I kjølvannet av 22. juli skal det være sterk misnøye i deler av tjenesten, spesielt hos mange av de yngre ansatte. Dette fordi oppfatningen er at det er til dels et betydelig avvik mellom politiske forventninger og rammevilkårene for tjenesten.

Klarte ikke oppgaven

22. juli i fjor mislyktes PST i å løse sin hovedoppgave, nemlig å forebygge terror og angrep mot statsforfatningen.

Misnøyen skal gå ut på at de fleste ressursene går med til tids- og ressurskrevende enkeltsaker slik at det blir lite kapasitet igjen til analyse av de store mengdene informasjon og tips som PST løpende får inn. Også den nyopprettede OSI-avdelingen, som jobber med innhenting og systematisering av informasjon fra internett og andre åpne kilder, skal lide av dette.

Mange ansatte mener at dette fører til at helt nye trusler mot rikets sikkerhet kan bli fanget opp for sent.

Ifølge Dagbladet håper derfor mange ansatte på at 22. juli-kommisjonen i sin rapport kommer med sterk kritikk av tjenesten, og at dette igjen fører til forbedringer i PST.

Søkeproblemer

Bergens Tidende skriver søndag at 22. juli-kommisjonen kommer til slå fast i rapporten at PSTs datasystem har store svakheter når etaten skal søke i sitt eget arkiv.

Ifølge avisens opplysninger kan ikke sikkerhetstjenesten i dag søke i fulltekst i sin vanlige postjournal, der all skriftlig kommunikasjon inn og ut skal registreres.

Det betyr at bare tittelen på et brev vil være søkbart, ikke innholdet.

Dermed kunne ikke et vanlig søk ha avslørt listen som Tollvesenet sendte inn over personer som hadde kjøpt inn kjemikalier som kunne brukes til å lage sprengstoff, en liste der Anders Behring Breivik var nevnt.

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, ønsker ikke å kommentere opplysninger fra kommisjonsrapporten før den er offentliggjort, men sier på generelt grunnlag at de er forberedt på at kommisjonen vil avdekke mangler. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.