Terroristjakt i programvarehus

FBI har ransaket lokalene til et amerikansk programvarehus etter mistanke om forbindelse til Al Qaida, Hamas og Islamic Jihad.

FBI har ransaket lokalene til et amerikansk programvarehus etter mistanke om forbindelse til Al Qaida, Hamas og Islamic Jihad.

Flere av de ansatte i Massachusetts-selskapet Ptech, og to av investorene, er allerede under etterforskning for mistanke om forbindelser til terrorvirksomhet. Et annet motiv for ransakingen er at selskapet, som har vært sikkerhetsklarert av USAs regjering siden 1997, kan ha hatt tilgang til følsom informasjon hos kunder som FBI, USAs luftfartsmyndigheter, USAs luftforsvar, kongressen, energidepartementet og forsvarsdepartementet i Washington, Nato, og ikke minst selveste FBI, skriver Wall Street Journal.

Les også

Ptech leverer kunnskapsteknologi anvendt på bedriftsledelse. Det ble etablert i 1994. Årsomsetningen de siste årene har vært mellom 7 og 10 millioner dollar. Til sammen har Ptech tjent 3,1 millioner dollar på offentlige kontrakter. Kontrakten for deltakelse i utviklingen av "Military Information Architecture Framework" som brukes til å kople sammen militære IT-nettverk, ble fornyet i september i år.

Tom Ridge, ansvarlig for innenrikssikkerhet i Bush-regjeringen, forsikrer at Ptech ikke utgjør noen strategisk eller operasjonell trussel mot USA.

De to Ptech-investorene som mistenkes for terrorkontakter, er saudiaraberen Yassin Qadi og palestineren Yaqub Mirza.

Qadi mistenkes for finansiell støtte til Al Qaida. Ifølge hans advokat investerte han fem millioner dollar i Ptech i 1995, men solgte seg ut i 1999 og var aldri med i selskapets daglige drift. Qadis konti er frosset i både USA og Saudi Arabia.

Mirza er styremedlem i Ptech. Han mistenkes for utbetalinger til den palestinske gruppen Islamic Jihad, kjent blant annet for selvmordsbombere mot sivile israelere. Mirza kontrollerer et nettverk av veldedige organisasjoner og bedrifter i Virginia. Han har et investeringsselskap kalt Stering Management og et investeringsfond, Sterling Ptech Fund LLC, som skal ha investert i Ptech.

Ptech skal ellers ha fått kapital fra et selskap som i dag er avviklet, BMI Inc. BMI ble gransket av FBI i 1998 og 1999 for samrøre med islamske veldedige organisasjoner som skal ha formidlet penger til terror. Blant BMIs investorer var Hamas-lederen Mousa Abu Marzouk - og Yassin Qadi. Utviklingsansvarlige i Ptech, Hussein Ibrahim, var med i ledelsen for BMI fra 1989 til 1995. Hans offisielle biografi på Ptechs nettsted nevner ikke dette forholdet.

To ansatte i Ptech, Muhammed Mubayyid og Suheil Laheir, skal tidligere ha arbeidet for en islamsk veldedighetsorganisasjon i Boston, Care International (ingen forbindelse til Care som det er kjent i Norge) som har vært etterforsket siden kort tid etter 11. september i fjor.

Til toppen