Mange synes det er helt greit å bruke mobilen som høyttalende telefon. Det gjør at du kan snakke uten noe over hodet eller i ørene. Om flere skal delta i samtalen i et lite møterom er dette er grei måte. Men ikke best. Selv om toppmobiler har fantastisk lydgjengivelse er det grenser for hvor bra de knøttsmå høyttalerne og mikrofonene kan gjenskape samtalepartnerens lyd.
Da finnes det et godt alternativ. Vi har sett og lyttet på Poly Sync 20 og den danske konkurrenten Jabra Speak 750.
Dette er små batteridrevne konferansehøyttalere som kan kobles til mobiler med Bluetooth eller PC-er med Bluetooth eller USB. Vi har sett på et par av dem. La oss ta det som er felles først. Begge er full dupleks som betyr at du kan snakke og høre samtidig.

Begge har en USB-kabel som er viklet opp i foten av høyttalerne.
Begge kommer med et futteral som gjør dem lette å ha med seg.
Begge har statuslys som forteller om tilkoblingstilstand.
Strekker avstanden
Litt av poenget med slike høyttalere er at du kan være et godt stykke fra mikrofonene når du kommuniserer. De er følsomme nok til at samtalepartnerne ikke merker så stor forskjell om du er litt over 2 meter unna. Det betyr også at de er ideelle på små møterom hvor mange skal være med å snakke.
Kan spille radio og musikk
En høyttaler koblet til telefonen eller PC-en på denne måten kan selvfølgelig også brukes til å høre på radio og musikk. Vi startet med det og ble overrasket. For det første; dette var langt fra noen stereoanlegg. Lyden fra musikk er ganske pinglete, men Polyhøyttaleren har i det minste litt mer bass til det bruket. Om vi kan kalle det bass da. Lave mellomtoner er kanskje en bedre betegnelse, men musikken låter bedre med Polyen enn med Jabraen.
Jabraen er veldig tynn i stemmen. Her er det ikke mye i bånn for å gjengi musikk. Disse er definitivt ikke noe å satse på til musikk, med mindre det ikke finnes alternativer. Det er mange og billigere alternativer til slikt. Men er det bare mobilen som er alternativet, så er begge bedre enn selv gode mobiler.
Da er det noe annet med tale. Det er talefrekvenser de er beregnet på, og det betyr at om du vil høre på snakkeradio, er de ypperligere begge to. Jabraen har en liten fordel. Den gjengir bass og lave frekvenser dårligere enn Polyen, og det er pussig nok en fordel når du lytter på nyheter og annen tale. Den er svært godt tilpasset talefrekvensene.
Det samme gjelder selvfølgelig når høyttalerne brukes til telefonsamtaler. Rikelig med høye mellomtoner og diskant og gjør at Jabra-høyttaleren kommer vesentlig bedre ut enn Polyen.
Begge kommer med en USB-A Bluetooth dongle for de som ikke har PC med Bluetooth. Det skal sies at det ikke alltid er like lett å koble til en Bluetooth-høyttaler til en PC, men med dongle går det utrolig smertefritt.
Vi tror likevel at de fleste vil koble slike høyttalere til PC-en med kabel. Lyden blir litt bedre med kabel, for da trenger man ikke komprimere og dekomprimere lyden for å sende den trådløst. I tillegg får man både leddforbindelse og lading i samme operasjon.
Poly Sync 20+
Poly er et nytt merke som er et resultat av at Plantronics har kjøpt opp Polycom. Det er en sterk miks med kompetanse fra hodetelefoner og videokonferanse.

Poly oppgir et frekvensområde på høyttalerne fra 100 Hz til 6.7 kHz. Det sørger en 40 mm høyttaler og to passive bassreflekser for, og det forklarer at de faktisk har lagt inn litt egenskaper for å gjengi musikk.
På samme måte som Jabra har hatt på slike høyttalere i årevis har Poly en 73 cm lang USB-kabel som kveiles opp rundt foten. I tillegg har den også en USB-A port som kan brukes til å koble til andre kabler, som f.eks. ender opp i en USB-C kontakt.
I kittet finner vi en USB-dongle. Som vanlig er dette en liten USB-A-sak, men i en tid hvor USB-A er i ferd med å bli borte til fordel for USB-C, er det bra at Poly også har lagt med en USB-A til USB-C overgang. I motsetning til hos Jabra er det ikke noe sted å oppbevare donglene. Man kan legge dem inn i futteralet og håpe at de holder seg der.
Sync 20+ har en oppgitt brukstid på 20 timer. Det er nesten dobbelt så lenge til som Jabraen opererer med.
Den høyttalende samtalelyden i Poly Sync20 har litt for mye fokus på de lave frekvensene. Det er dessverre ikke det beste til hovedformålet. På den annen side er den billig. Du får den for 1990 kroner, men også i billigere utgaver. Poly kommer senere med to nye utgaver; 40 og 60, som sikkert vil bli vanskeligere å slå.
Pluss |
Minus |
Billigere |
Ikke like god til samtaler som Jabra. |
Kan lade mobilen via en USB-A-utgang |
|
Kan i mangel av noe annet brukes til musikk. |
Jabra Speak 750
Dette er uten tvil den beste av de to bærbare telefonhøyttalerne. Særlig på talelyd, som er det de er beregnet på. Jabraen kan ligge flatt på bordet eller settes på skrå med en innebygget støtte. Når den settes opp så blir høyttaleren, som ellers kaster lyden 360 grader rundt, mer retningsorientert og kan f.eks. dirigere lyden inn over et bord hvor flere er samlet. Batterilevetiden er oppgitt til 11 timer om den ikke kobles til med USB-kabel.

Ved siden av støtten som kan felles ut på undersiden finner vi også en fordypning hvor Bluetoothdonglen er. Det er en veldig praktisk med plass til å oppbevare en slik, for en dongle er liten og lett å rote bort.
USB-kabelen som rulles opp rundt foten er én meter lang.
Jabra sier ikke så mye om frekvensbåndet til høyttaleren, men det er helt klart ganske fritt for bassgjengivelse. Det er nok helt bevisst for å optimalisere talefrekvensene. På den annen side skryter de av musikkegenskaper på nettsiden og til og med evnen til å la to høyttalere jobbe sammen for å gjengi stereo.
Prisen på 500 kroner mer enn Poly-høyttaleren. Det får man vurdere mot den bedre talekvaliteten.
Pluss | Minus |
Fantastisk talekvalitet |
Høyest pris ![]() |
Fysisk støtte og plass til USB-dongle | |
Lang USB-kabel |

Best i test (bedømt på tale) : Jabra Speak 750


Kommentarer (0)