HP Spectre Folio. Vi har sjelden sett en bærbar PC som er finere å se på – og skinnet gjør også at PC-en er god å holde i.
HP Spectre Folio. Vi har sjelden sett en bærbar PC som er finere å se på – og skinnet gjør også at PC-en er god å holde i. (Kurt Lekanger)
EKSTRA

TEST: HP Spectre Folio

HPs skinn-PC ligner ikke på noen andre vi har testet

Ser ut som en dokumentmappe.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Mange vil nok, med rette, påstå at bærbare pc-er har blitt ganske like hverandre – og at det er lenge mellom hver gang det dukker opp et produkt som virkelig skiller seg ut. Men av og til skjer det – og HP Spectre Folio er et slikt produkt. 

HP Spectre Folio (13-ak0803no)

Skjerm: 13,3", 1920 x 1080 punkter, Gorilla Glass 4
Prosessor: Intel Core i7-8500Y (2 kjerner, 1,5 GHz, 4,2 GHz boost)
Grafikk: Intel UHD Graphics 615 (integrert i CPU)
Systemminne (RAM): 16 GB DDR3
Lagringsplass: 512 GB SSD (PCIe NVMe M.2)
Kamera: Full HD frontkamera med IR-sensor for Windows Hello-pålogging
Trådløst: 802.11b/g/n/ac (2x2), Bluetooth 4.2
Tilkoblinger: 3 x USB-C-porter (USB 3.1), to av disse støtter Thunderbolt 3. 3,5 mm kombinert hodetelefon-/mikrofoninngang
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteri: 6-cellers, 52,28 Wh litiumpolymer. Oppgitt batteritid 19 timer (Mobilemark 2014)
Øvrig: Pekepenn og USB-C til USB-A-adapter medfølger. 
Størrelse: 32,01 x 23,45 x 1,54 cm
Vekt: 1,47 kilo
Pris: Ca. 20.000 kroner inkl. mva.

Hele yttersiden av HP Spectre Folio er nemlig laget i ekte lær, og når du klapper den sammen ser den ut som en eksklusiv dokumentmappe. Faktisk er maskinen nærmest integrert i skinnet, og deler av den – som tastaturet – går inn under skinnet. Dette er noe vi ikke har sett på andre PC-er.

Skjermen kan vippes frem og legges over tastaturet slik at du kan bruke den som notatblokk eller tegnebrett, eller settes i en skråstilling beregnet på filmvisning eller for eksempel for å vise presentasjoner.

Måten skjermen legges over tastaturet på er litt annerledes enn på de fleste andre «hybrid-pc-er» vi har prøvd. I stedet for å brette skjermen helt rundt slik at tastaturet kommer på baksiden,  «brekkes» halve den skinnbelagte baksiden av skjermen på midten – slik at skjermen kan vippes frem og legges over tastaturet. Det gjør at PC-en er mye bedre å holde i når du bruker den i nettbrett-modus, siden det er en skinnbelagt bakside som vender ut i stedet for harde taster.

Her er en video som viser hvordan denne mekanismen fungerer i praksis:

Spectre Folio 13 har selvfølgelig berøringsskjerm, og det følger med en skjermpenn (HP Tilt Pen) som kan festes i en liten skinnsløyfe på siden av skjermen. Skjermpennen er ikke noe du trenger, og ikke noe undertegnede føler at jeg har mye bruk for – men den kan være praktisk til å tegne og ta notater med. Pennen føler hvor hardt du trykker – og som det fremgår av navnet registrerer den også vinkelen du holder den i.

Hvis du vil se film eller vise en presentasjon, kan du feste skjermen i fremre posisjon.
Hvis du vil se film eller vise en presentasjon, kan du feste skjermen i fremre posisjon. Foto: Kurt Lekanger

Når du har PC-en i nettbrettmodus får du en ganske fin vinkel på skjermen, perfekt for de som vil bruke pennen til å tegne og ta notater. Skjermen har også såkalt «håndflate-avvisnings-teknologi», som gjør at du slipper utilsiktet tegning eller trykking på skjermen.

Skjermpenn til HP Spectre Folio.
Pennen lades via USB-C. Foto: Kurt Lekanger

Den 13 tommer store skjermen har en oppløsning på 1920 x 1080 punkter, og har ganske god bildekvalitet. Men selv med lysstyrken på maks er den merkbart mindre lyssterk enn mange av de beste konkurrentene, for eksempel Microsoft Surface Pro 6. Det finnes skjermer med høyere oppløsning, men de bruker gjerne også mer strøm – og på en 13-tommer som dette virker Full HD-oppløsning som et fornuftig valg.

Takket være IR-kameraet har du støtte for innlogging via ansiktsgjenkjenningsfunksjonen i Windows Hello, det gjør at PC-en låses opp veldig raskt så snart du setter deg foran den og berører en tast for å vekke den opp. 

Bra tastatur, men litt liten pekeplate

Tastaturet er meget bra, og tasteplasseringen er fornuftig. Page up/down-, home-, end- og delete-tastene er plassert til høyre for enter-tasten. Dermed er de lett tilgjengelige, og ikke plassert slik at du utilsiktet kommer borti dem når du for eksempel skal bruke piltastene. Det er også et pluss at tastaturet støyer veldig lite når du bruker det. Den skinnbelagte håndleddstøtten bidrar også til at tastaturet – hele PC-en for den saks skyld – er behagelig å bruke.

Pekeplaten er god – men litt i minste laget. Den er også litt hard å trykke ned – men for undertegnede spiller det ikke så stor rolle, siden jeg vanligvis bruker lett tapping med fingeren for å klikke, i stedet for å trykke ned platen. 

Tastaturet og pekeplaten på HP Spectre Folio
Tastaturet er veldig bra, og lydløst. Pekeplaten kunne kanskje vært noe større. Foto: Kurt Lekanger

Som på så mange andre tynne og lette PC-er nå om dagen, er tilkoblingsmulighetene ganske begrenset – men bedre enn på enkelte andre konkurrerende produkter. Det er to USB-C 3.1-porter på høyre side og én på venstre side. I tillegg er det en 3,5 mm hodetelefonutgang som også kan brukes for tilkobling til ekstern mikrofon. To av USB-portene støtter Thunderbolt 3, som har overføringshastighet på opptil 40 Gbit/s. Det følger med en overgang fra USB-C til USB-A (den vanlige, gamle typen).

USB-C-portene kan brukes til å lade utstyr, som mobiltelefoner, selv om PC-en er skrudd av. 

Vårt testeksemplar hadde en 512 GB SSD, som bør holde for de fleste. Windows 10-installasjonen kommer for øvrig med en del ekstra-programvare, som HP Support Assistant, som blant annet gir deg oppdateringer fra HP, og også kan analysere systemet, fikse ulike problemer, samt sette deg i kontakt med HP Support. 

PC-en finnes i en utgave med 4G, men vi har ikke funnet den i Norge – og vårt testeksemplar hadde heller ikke dette.

Utsiden av skinn gjør at Spectre Folio føles og ser ut som en dokumentmappe når du lukker den igjen.
Utsiden av skinn gjør at Spectre Folio føles og ser ut som en dokumentmappe når du lukker den igjen. Foto: Kurt Lekanger

Ytelse og batteritid

HP Spectre Folio.
HP Spectre Folio. Foto: Kurt Lekanger

Prosessoren er en Core i7-8500Y (fås også med i5). Dette er en spesielt strømsvak tokjerneversjon av i7-prosessoren, beregnet på tynne og lette bærbare PC-er. Strømforbruket er på bare 5 watt TDP, mens prosessorer i U-serien gjerne ligger på rundt 15 watt. Kombinert med et 6-cellers batteri på 52,28 watt-timer (Wh) betyr dette veldig bra batteritid. HP oppgir levetiden til opptil 19 timer i Mobilemark 2014. HP selv lover opptil 21 timer og 15 minutter videoavspilling med lysstyrken skrudd ned en del. I daglig bruk holdt maskinen på batteristrøm hele dagen, og vi hadde fortsatt mye igjen ved arbeidsdagens slutt. 

Hurtiglading av batteriet lar deg lade opp til 50 % i løpet av 30 minutter.

En fordel med den strømsvake prosessoren, er at det ikke trengs noen kjølevifter. Dermed er Spectre Folio helt lydløs. Ulempen er at PC-en ikke er av de aller kjappeste – noe du kan se på ytelsesgrafene under:

Ytelsen er likevel fullt godkjent for en PC av denne typen. Grafikkytelsen er imidlertid ikke så mye å skryte av, ettersom det ikke er noe grafikkort utover Intel 615-GPU-en som er integrert i prosessoren. Så er du ute etter en spill-pc, bør du lete etter noe annet. 

Konklusjon

Etter å ha brukt HP Spectre Folio 13 i et par uker, har vi blitt glad i maskinen. Til vanlige «kontoroppgaver» holder ytelsen i massevis, og den har det vi trenger. 

Spectre Folio er akkurat passe liten til at den fungerer veldig bra for deg som er mye på farten, samtidig som skjermen er stor nok og har god nok oppløsning til at det går fint å jobbe på den uten at du hele tiden lengter etter å få koblet på en ekstern skjerm. PC-en er behagelig å jobbe på, og at den har imponerende batteritid og også ser skikkelig bra ut trekker opp.

Et godt alternativ til Spectre Folio 13 kan være Lenovo Thinkpad X1 Carbon, som du kan lese testen av her. Den har en litt større skjerm (14") med høyere oppløsning, men veier likevel rundt 300 gram mindre. Prislappen er imidlertid vesentlig høyere – over 30.000 kroner for toppmodellen. Et annet alternativ er Microsoft Surface Book 2. Vi har bare testet 15-tommeren av den, men Surface Book 2 finnes også i en 13,5-tommersvariant som er ganske sammenlignbar med HP Spectre Folio 13. 

Vi likte Vi likte ikke
- Imponerende batteritid - Skjermen kunne vært mer lyssterk
- Lekkert design i skinn   - Litt liten pekepakte
- God skjerm - Litt høy vekt
- Bra tastatur, støyer lite  
- Smart måte å gjøre om til nettbrett  

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

HP Spectre Folio (13-ak0803no)

HP Spectre Folio (13-ak0801no)

HP Spectre Folio (13-ak0802no)

HP Spectre Folio (13-ak0800no)

Til toppen