FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: Logitech Slim Folio Pro

Dette dekselet gjør iPad-en litt mer lik en PC – men Logitech har bommet kraftig på navnet

«Slim» er så langt fra sannheten som det er mulig å komme.

Logitech Slim Folio Pro gjør iPad Pro om til en bærbar PC.
Logitech Slim Folio Pro gjør iPad Pro om til en bærbar PC. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no
30. apr. 2019 - 13:07

Det er delte meninger om hvorvidt et nettbrett kan erstatte en PC eller ikke. For enkelte formål kan det kanskje det,  beroende på hvilke applikasjoner du er avhengig av. Apple har i de nyeste versjonene av iOS lagt til en del funksjoner som gjør at iPad fungerer litt bedre som alternativ til en vanlig bærbar PC med Windows eller Mac OS – som mulighet for å vise to apper side om side og raskt veksle mellom apper.

Logitech Slim Folio Pro. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Logitech Slim Folio Pro. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

Logitech lanserte nylig et nytt Bluetooth-tastatur til iPad Pro, som skal gjøre at du får en enda mer «laptop-lignende tasteopplevelse» – som selskapet selv skriver. Nå har riktignok også Apple et tastatur til iPad Pro (Smart Keyboard Folio). Så er det egentlig noen grunn til å kjøpe et uoriginalt tastatur til iPad Pro? Det skal vi forsøke å finne ut av.

Ikke akkurat «slim»

Vi må innrømme at vi stusset litt da vi pakket ut tastaturet første gang. Navnet på Logitechs nye iPad- tastatur er nemlig «Logitech Slim Folio Pro» – og med «slim» i navnet hadde vi forventet et tynt og lett deksel. Apples Smart Keyboard Folio er jo tynt og lett.

Slim Folio Pro er imidlertid langt i fra «slim» – snarere tvert imot. Tastaturdekselet er tykt, ganske klumpete, og det veier temmelig mye – faktisk hele 707,43 gram for 12,9-tommers-versjonen. Det er mer enn selve nettbrettet – iPad Pro 12,9 veier 633 gram. Til sammenligning veier Apple Smart Keyboard 407 gram. 

Hvorfor Logitech har valgt navnet «Slim» på dette dekselet, er for oss en gåte. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Hvorfor Logitech har valgt navnet «Slim» på dette dekselet, er for oss en gåte. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

Totalvekten om du velger Apples tastatur blir altså på 1,04 kilo, og hele 1,34 kilo om du velger Logitech-tastaturet. Dette er tyngre enn de letteste bærbare PC-ene i samme størrelse.

Logitech-tastaturet har imidlertid enkelte fordeler fremfor Apples eget tastatur. For det første så omslutter dekselet mye av kantene rundt nettbrettet. I tillegg har det en magnetlås som gjør at dekselet sitter godt på og gir god beskyttelse om du skulle miste nettbrettet i bakken. 

Svært bra tastatur

Tastaturdekselet kan brukes i tre ulike posisjoner. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Tastaturdekselet kan brukes i tre ulike posisjoner. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

Den største fordelen er imidlertid tastene. Dette er ett av de beste Bluetooth-tastaturene vi har vært borti.

Tastaturet er svært godt å skrive på, og faktisk bedre enn tastaturene i mange «ordentlige» PC-er – og mye bedre enn tastene i det dyrere Smart Keyboard Folio-tastaturet fra Apple. 

Det er egne spesialtaster for blant annet å gå til startskjermen, endre tastespråk, justere lysstyrke, styre musikkavspilling, samt starte søk.

Det du ikke får, som du har i en skikkelig PC (og som du heller ikke har på Apples iPad-tastatur), er en pekeplate. Du er avhengig av å bruke berøringsskjermen på iPad-en. Det blir ikke helt det samme, men til de oppgavene undertegnede vanligvis bruker en iPad til så fungerer det bra.

Tastaturet er veldig bra, og har også bakbelysning. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Tastaturet er veldig bra, og har også bakbelysning. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

Holder til penn

Bretter du dekselet mot baksiden av nettbrettet, får du en fin vinkel når du skal tegne eller ta notater. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Bretter du dekselet mot baksiden av nettbrettet, får du en fin vinkel når du skal tegne eller ta notater. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

Tastaturet har justerbar belysning bak tastene, slik at det er fint å bruke også når det er mørkt.

Dekselet kan brukes i tre ulike moduser: I «skrivemodus» festes skjermen i et magnetisk spor rett på oversiden av tastaturet, slik at nettbrettet kan brukes som en PC.

Pennen festes i en løkke under magnetfestet som holder dekselet på plass. <i>Foto:  Logitech</i>
Pennen festes i en løkke under magnetfestet som holder dekselet på plass. Foto:  Logitech

Dekselet kan også brettes slik at tastaturet befinner seg på innsiden, under skjermen, og du får en svak vinkel på skjermen. Denne modusen er ment brukt når du skal tegne eller ta notater.

Den siste modusen er lesemodusen – hvor du bretter dekselet slik at tastene på tastaturet vender ut på baksiden av nettbrettet. Denne er ment brukt når du skal lese bøker, nyheter eller surfe på nettet.

Logitech Slim Folio Pro. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Logitech Slim Folio Pro. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

En positiv ting er at det er en egen holder til Apple Pencil. Bruker du Apples eget tastatur (eller ikke har tastatur) er det meningen at pennen skal festes på siden av iPad-en med magnet – og da har den lett for å falle av hvis du har iPad-en i en veske eller bag.

Det slipper du med Slim Folio Pro, som har en egen løkke du dytter pennen inn i. 

Konklusjon

Logitech har rett når de sier at Slim Folio Pro gir iPad-en mer «laptop-lignende» tasteopplevelse. Tastaturet er som nevnt veldig bra, og vi må også nevne batteritiden som er oppgitt til hele tre måneder – basert på to timer med skriving hver dag.

Det er også positivt at du lader tastaturet via USB-C, slik at du kan bruke samme ladekabel som til iPad Pro.

Den største ulempen med Slim Folio Pro er at dekselet gjør en slank iPad Pro til en ganske tykk og klumpete sak. Totalvekten på iPad og tastatur blir i høyeste laget. Design er smak og behag, men undertegnede synes heller ikke dekselet er spesielt lekkert å se på – og det har også vært tilbakemeldingene fra mange kollegaer og venner. 

Selv om tastaturet til Slim Folio Pro er litt bedre, og produktet koster litt mindre, ville nok undertegnede likevel valgt Apple Smart Keyboard Folio. Dette er også et ganske bra tastatur, det passer designmessig mye bedre til iPad-en, og kanskje viktigst – det er tynnere og veier mye mindre. 

Vi likte Vi likte ikke
- Svært gode taster  - Tykt og klumpete
- God beskyttelse  - Tungt 
- Kan brukes i tre ulike posisjoner  
- Bakbelysning  
- Veldig god batteritid  
- Holder til penn  
- Billigere enn Apples tastatur  
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.