TEST: Microsoft Surface Pro 6

Surface Pro har fått enda råere innmat – vi har testet den

Nye Surface Pro 6 er ett av de beste valgene for deg som vil ha både nettbrett og PC.

Microsoft Surface Pro 6.
Microsoft Surface Pro 6. (Foto: Fredrik Ibsen Brynildsrud)
EKSTRA

Nye Surface Pro 6 er ett av de beste valgene for deg som vil ha både nettbrett og PC.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Microsoft lanserte i oktober en rekke nye produkter, og nå i februar ble deres nyeste og sjette generasjon Surface-nettbrett tilgjengelig i norske butikker. Ifølge Microsoft skal Surface Pro 6 være rundt 67 prosent raskere enn femte generasjon Surface, takket være blant annet at de har tatt i bruk den nyeste 8. generasjon Intel-prosessorer.

Microsoft Surface Pro 6 (KJU-00025)

Skjerm: 12,3", 2736 x 1824 punkter. Corning Gorilla-glass. 
Prosessor: Intel Core i7-8650U(4 kjerner, 1,9 GHz, 4,2 GHz boost)
Grafikk: Intel UHD Graphics 620 (integrert i CPU)
Systemminne (RAM): 8 GB DDR3
Lagringsplass: 256 GB SSD (PCIe NVMe M.2)
Kamera: Full HD frontkamera (5 megapiksler) med IR-sensor for Windows Hello-pålogging. 8 megapiksel kamera bak.
Trådløst: 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
Tilkoblinger: 1 x USB 3.1 (Type-A-plugg), Mini DisplayPort, 3,5 mm hodetelefonutgang, Surface Connect-port. MicroSDXC-kortleser.
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteri: Oppgitt batteritid 13,5 timer video
Øvrig: TPM 2.0-brikke for sikkerhet.
Størrelse: 29,2 x 20,1 x 0,85 cm
Vekt: 784 gram uten tastatur (1,09 kg med tastatur)
Pris: Ca. 16.500 kroner inkl. mva. uten tastatur, ca. 18.000 kroner med tastatur

Vi har testet den kraftigste modellen av Surface Pro 6 – den med Intel Core i7-prosessor. Nettbrettet fås med tastatur (Type Cover eller Signature Type Cover), det koster 1300-1700 kroner ekstra. Dermed kommer du opp i rundt 18.000 kroner for toppmodellen med tastatur. Altså ingen billig fornøyelse. 

Med tastatur er Microsoft Surface Pro 6 en fullverdig Windows 10-PC, og det er ikke uten grunn at nettbrettet – eller PC-en om du vil – har blitt populært i bedriftsmarkedet. Apple iPad Pro er på en måte en slags konkurrent, men på grunn av operativsystemet (iOS) erstatter den ikke en vanlig PC på samme måte.

Forrige generasjon, altså 5. generasjon, Surface Pro kan fås i en versjon med 4G-støtte (LTE), men foreløpig finnes ikke Surface Pro 6 i 4G-versjon. Dermed må du belage deg på å ha en wifi-tilkobling tilgjengelig – eller koble deg opp via mobiltelefonen. 

Utseendemessig er det få forskjeller mellom 5. og 6. generasjon Surface Pro. Nettbrettet veier omtrent det samme – 784 gram uten tastatur eller rundt 1,1 kilo med – og størrelsen er også identisk. Det er på innsiden vi finner nyhetene.

Kraftigere prosessor, mangler fortsatt USB-C

Dette er et ganske tynt og lett nettbrett, og i likhet med forrige generasjon er det ganske få tilkoblingsmuligheter.

Det er en USB 3.0-kontakt på høyre side, samt en mini displayport-utgang for tilkobling til skjerm. Vi mener at man i 2019 burde kunne forvente minst et par USB-C-kontakter. Ladingen foregår også via en proprietær Surface connect-utgang. Med USB-C hadde du vært litt bedre rustet hvis du en dag skulle glemme igjen strømforsyningen. 

Det er også et minus at det er bare USB 3.0 som er støttet, den har lavere overføringshastighet enn USB 3.1 som ofte brukes i nyere PC-er. Mange konkurrenter har også thunderbolt 3-støtte via USB-C, dette er en standard med veldig høy overføringshastighet. Til sist så er det støtte for kun USB 4.1, ikke 4.2 – som har vesentlig høyere overføringshastighat. Microsoft henger rett og slett litt etter på tilkoblingsfronten. 

Surface Pro 6 sett fra siden. Tre porter vises: Mini Displayport, USB-A og en proprietær ladeport
Microsoft Surface Pro 6 er forholdsvis tynt og lett. Vi savner imidlertid USB-C-porter. Nettbrettet har kun Mini Displayport, USB-A og en proprietær ladeport. Foto: Kurt Lekanger

Som nevnt er det Intels 8. generasjon prosessor som sitter på innsiden. Det er snakk om en 4-kjerners-prosessor med hastighet på 1,9 GHz (opptil 4,2 GHz «turbo»).  I5-versjonen av nettbrettet har ikke kjølevifte, men det er nødvendig i i7-versjonen vi har testet. Likevel er viften så å si aldri igang, selv under ganske hard belastning. Vi klarte å fremprovosere viftekjølingen ved å kjøre den ekstremt krevende 3D Mark time spy extreme-stresstesten – og fikk da CPU-temperaturen opp i rundt 77 grader. Lyden fra viften er imidlertid veldig svak, og den er så sjelden i gang at nettbrettet i praksis er lydløst. 

Microsoft Surface Pro 6.
Microsoft Surface Pro 6. Foto: Kurt Lekanger

Våre tester viser at nettbrettet har veldig god ytelse – kanskje ikke sammenlignet med de råeste bærbare, men i forhold til andre tynne og lette bærbare PC-er. Testresultatene i blant annet PC Mark og Geekbench er mer enn tilfredsstillende. Når det gjelder grafikkytelse, er den omtrent som vi forventer av en PC uten grafikkort utover den GPU-en som er innebygget i Intel-prosessoren: Det holder i massevis til vanlig «kontorbruk», men er du ute etter en gaming-PC bør du lete andre steder.

Som det fremgår av tallene over, er ytelsen bedre enn HP Spectre Folio, som også er et godt alternativ hvis du vil ha en tynn og lett bærbar PC. Spectre Folio er imidlertid en ren PC som kan gjøres om til nettbrett, og har ikke mulighet for at du kan ta av tastaturet helt. 

Når det gjelder batteritid, oppgir Microsoft rundt 13,5 timer videoavspilling på Surface Pro 6, mens HP Spectre Folio skal klare opptil 21 timer og 15 minutter. Vi har ikke gjort noen direkte sammenligning, men i daglig bruk opplevde vi batteritiden til Surface Pro 6 som veldig god. Det er samme batteritid som oppgis for forgjengeren.

God skjerm

Microsoft Surface Pro 6 med tastaturet liggende ved siden av.
Microsoft Surface Pro 6. Foto: Kurt Lekanger

Skjermen i Surface Pro 6 er såvidt vi kan se den samme 12,3-tommeren som satt i forgjengeren, med identisk oppløsning på hele 2736 x 1824 piksler. Den høye punkttettheten gjør at skjermen er sylskarp, men vi la merke til litt lyslekkasje i kantene av skjermen når vi hadde mørkt eller svart bilde. 

Bildeformatet er 3:2, mot 4:3 på iPad eller ofte 16:9 på bærbare PC-er. 3:2-formatet gir ekstra plass i høyden, og er etter digi.nos mening et bedre format å jobbe på. Det er imidlertid ikke vanskelig å argumentere for at 16:9 eller 16:10 er bedre til film. 

Det er 256 GB SSD-lagringsplass. Dette holder antagelig for de fleste, men har du litt avanserte behov kan det fort bli lite. Undertegnede har en Macbook som arbeids-PC, og til tross for at mye lagres i skyen må det hele tiden ryddes opp på disken for å frigjøre plass. Et 512 GB-alternativ hadde derfor vært kjærkomment. 

Praktisk bruk

Vi testet Surface Pro 6 med type cover-tastaturet. Det festes enkelt mot en kontakt på undersiden av nettbrettet, og en ganske kraftig magnet sørger for å holde tastaturet på plass. Tastaturet fungerer også som et deksel som beskytter skjermen.

Støtten fungerer fint når du har Surface på bordet, men er ikke like praktisk når du skal ha den på fanget.
Støtten fungerer fint når du har Surface på bordet, men er ikke like praktisk når du skal ha den på fanget. Foto: Kurt Lekanger

Mens Apple benytter et tastatur av membrantypen til iPad Pro, har Microsofts tastatur skikkelige taster som minner om de du finner i vanlige bærbare PC-er. Tastaturet er veldig godt å skrive på, og selv om tastaturdekselet er tynt er det forholdsvis stivt. Litt svikt i tastaturet er det når du skriver på det, men såpass lite at det ikke gjør noe. Pekeplaten er ikke av de største – men ganske god å bruke, og vi setter pris på at den er forholdsvis bred.

Nærbilde av tastaturet til Microsoft Surface Pro
Tastaturet er godt å skrive på. Foto: Kurt Lekanger

Fordelen med Windows på nettbrett fremfor Android eller iOS, er at du har tilgang til det enorme utvalget av Windows-applikasjoner. Windows er også bedre for deg som ofte veksler mellom ulike applikasjoner og trenger å ha flere vinduer oppe på skjermen samtidig. Når du bretter tastaturet mot baksiden av nettbrettet eller tar det av, kan Windows automatisk bytte til nettbrettmodus og et brukergrensesnitt som er bedre egnet til betjening med fingrene. 

Her kan du se en video av hvordan skjermstøtten og det avtakbare tastaturet fungerer: 

I tidligere tester av Microsoft Surface har vi påpekt det vi mener kanskje er den største ulempen med dette nettbrettet: Skjermen står ikke av seg selv når du bretter ut tastaturet, og du må derfor brette ut en skjermstøtte på baksiden.

Skjermstøtten gjør at nettbrettet er langt fra optimalt å ha på fanget. Du får nemlig en skarp kant som hviler mot låret eller knærne, og på grunn av skjermstøtten må du også ha nettbrettet ganske langt inn på fanget. Dette har Apple løst bedre på iPad Pro, med en tastaturløsning som lar deg ha skjermen i riktig vinkel uten ekstra støtte på baksiden. 

Konklusjon

Det er ikke mye som skiller nye Microsoft Surface Pro 6 fra forgjengeren. Utseendet, størrelsen og vekten er omtrent som før – men Microsoft har oppgradert innmaten. Oppgraderingen har absolutt vært vellykket, for Surface Pro 6 holder fint følge med andre sammenlignbare produkter.

Men som nevnt er vi litt skuffet over at Microsoft ennå ikke har fått på plass USB-C. Om vi skulle ønske oss enda mer, ville det kanskje vært en litt smalere skjermramme – altså en enda større skjerm i samme kabinett. 

Av alternativer tenker vi først og fremst på den nyeste utgaven av Apple iPad Pro 12,9". Den koster noe mindre (men tastaturet til den er dyrere), og kan være et bra alternativ hvis du ikke må ha en Windows-PC og synes iOS fungerer godt til ditt bruk. iPad Pro får du også med mer lagringsplass (opptil 1 TB).

Er du ute etter noe litt rimeligere (med med litt mindre skjerm), ta også en kikk på Android-nettbrettene Huawei Mediapad M5 og Samsung Galaxy S4 – som du finner tester av her.

Vil du ha en «skikkelig» Windows-PC, som samtidig er tynn og lett, er både Huawei Matebook X Pro og HP Spectre Folio gode alternativer i omtrent samme prisklasse som Surface Pro 6. Sistnevnte kan også gjøres om til nettbrett ved å legge skjermen over tastaturet. 

Vi likte Vi likte ikke
- Kompakt og lett - Noe høy pris ifht. spesifikasjoner
- Fungerer bra som både nettbrett og PC - Få tilkoblingsmuligheter
- Bra tastatur som kan tas av - Ikke USB-C
- God skjer - Ikke optimalt å ha på fanget
- God ytelse  

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen