FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: Nokia 8 Sirocco, Nokia 7 Plus og Nokia 6.1

Kan Nokias toppmodell måle seg mot konkurrentene? Vi har testet den og to andre

De tre nyeste telefonene fra Nokia koster fra under 3000 til rundt 8000 kroner. Vi har testet alle sammen.

Tre nye fra Nokia
Tre nye fra Nokia Foto: Odd Richard Valmot
13. juni 2018 - 05:00

Nye Nokia, det vil si det finske HMD produserer med mange gamle Nokia-ansatte og deres kompetanse, minner litt om gamle Nokia. Det renner på med nye modeller i et tempo få andre klarer å holde tritt med.

Nylig fikk vi tre veldig forskjellige modeller til test. For selskapet har mange kort oppi ermet. De har et merkenavn som fremdeles er sterkt og som er veldig sterkt i mange markeder i land med lav betalingsevne. Men selv i slike markeder ønsker de seg smartmobiler. Den såkalte feature-phonen er raskt døende. Samtidig ser de at mange fremdeles liker Nokia andre steder i verden, og det vil de kapitalisere på. Altså fra grisebillig til sånn passe dyrt.

Ren Android

Nokias undergang som mobiltelefonprodusent hadde mange komponenter, men den største var nok programvare. På tross av at selskapet var størst og flinkest på området hadde ledelsen bundet seg til masta som het Symbian. Et godt operativsystem for featuretelefoner, men ikke godt nok for å bli med inn i den smarte verden. Og når de endelig så skriften på veggen, var det for sent. Og ikke nok med det, så ble det en runde med Microsoft og deres håpløse forsøk på å få flyttet Windows inn i mobilverdenen.

Nå er det nye toner. Nokia konsentrerer seg om mobilene og overlater operativsystemet til Google. Helt. De nye mobilene kommer med ren Android. Det gjør det veldig mye enklere for de som lager hardware, som vi også har sett hos OnePlus som nylig kom til Norge. Det gjør det også enklere for brukerne, for nye versjoner av Android trenger ikke vente på at mobilprodusenten skal lage sine egne «klær» utenpå.

Så over til de tre modellene vi har testet. Vi starter med toppmodellen:

Nokia 8 Sirocco

Vis mer

Dette er toppmodellen beregnet på et betalingsdyktig publikum i rike land. Den koster innpå 8000 kroner og det forplikter. Det kan også være litt forvirrende at Nokia i fjor også hadde en modell med betegnelsen Nokia 8, men som var ganske ulik denne, som har «etternavnet» Sirocco.

Ikke som andre

Mens andre mobiler begynner å se veldig like ut, er Nokia 8 et unntak. Den skiller seg ut markant på design. Den virker veldig tynn, kanskje fordi den buer inn mot kantene både fra forsiden og baksiden. Men med 7,5 mm er det tynnere enn de fleste – hvis vi ser bort fra at kameraene stikker ut litt mer, men det gjør de jo på mange mobiler.

Nokia 8 Sirocco. <i>Foto: Odd Richard Valmot</i>
Nokia 8 Sirocco. Foto: Odd Richard Valmot

En annen ting er at Nokia her har beholdt 16:9-formatet på skjermen, mens andre har vandret videre til 18:9 eller mer. Resultatet er at den føles ganske lav og bred. Litt uvanlig i disse dager, men vi liker resultatet. Telefonen har en ramme i rustfritt stål. De fleste velger aluminium, men stål høres mer solid ut, uten at vi tror det har så stor betydning. Det er som regel glasset som går i stykker og dette er neppe bedre enn konkurrentene.

De smale sorte stripene på topp og bunn gjør at telefonen får et mer kvadratisk utseende enn det som er vanlig. Inntrykket er at dette er mye skjerm på et lite område på tross at vi snakker om en på 5,5 tommer. Oppløsningen på den svært lyssterke skjermen, som bøyer seg ned til siden i beste Samsung-stil, er på hele 1440 x 2560 piksler og er av typen P-OLED. Det kan tyde på at de har væt hos LG og kjøpt skjerm.

Forrige generasjon prosessor

I en helt ny toppmobil i dag hadde vi forventet oss siste generasjon prosessor. Her har Nokia spart inn litt, og vi finner Qualcomm Snapdragon 835. Det er ikke noe galt med den, men 845 er mye raskere og mange toppmobiler har lansert den som hjertet i sin satsing.

Her er noen ytelsestester av denne, og de to andre Nokia-telefonene vi omtaler lenger ned:

Derimot har mobilen romslige 6 GB RAM og 128 GB lagringsminne. Vi skulle gjerne sett en mulighet for å dytte inn et microSD-kort, men den gang ei.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Nokia 8 SIrocco ved siden av Samsung Galaxy S9+ <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Nokia 8 SIrocco ved siden av Samsung Galaxy S9+ Foto:  Odd Richard Valmot

Batteriet på 3,26 Ah er ikke av de største, men overraskende stort likevel når denne telefonen er så mye tynnere enn andre toppmodeller. Likevel er den på nivå med de aller beste som Huawei P20 i batterilevetid. Det imponerer.

Det er også greit at den kan hurtiglades med den medfølgende laderen.

Med den anorektiske tykkelsen hadde vi ikke ventet å finne en trådløs lademulighet, men sannelig har de ikke fått inn det også.

Godt kamera, men mangler optisk stabilisering

Kameraet er viktig i en moderne telefon og selv om Nokia har gjort telefonen ekstremt tynn har de latt kameraene stikke ut en del på baksiden. Ellers hadde de nok tapt for mye optiske egenskaper.

Nokia 8 Sirocco har glass-bakside. <i>Foto: Odd Richard Valmot</i>
Nokia 8 Sirocco har glass-bakside. Foto: Odd Richard Valmot

Tidligere har Nokia hatt ett farge- og ett sorthvitt-kamera på toppmodellene. Ikke nå lenger. Nå har de heller gjort som Samsung og latt det andre kameraet på 13 MP stå for 2X telefoto. Det har folk mye mer glede av. Det vi gjerne skulle ha sett var optisk bildestabilisering, men her finner vi bare den billigere elektroniske varianten som gjør videoer litt mer stabile.

Kameraene tar svært gode bilder, men det er et lite stykke opptil de beste konkurrenten. De får nok god hjelp av utsøkt optikk fra Zeiss, men vi tipper også at noen av de erfarne kameraekspertene fra gamle Nokia nå finnes i HMD. Vanlige dagslysbilder er ypperlige, men mot de beste konkurrentene sliter de mer i mørket. Fraværet av optisk stabilisering er nok en medvirkende årsak, selv om 12 MP-kameraet har en blenderåpning på f/1,8.

Nokia har selvfølgelig også sin front og bak-fotomodus på plass, som de har kalt «Bothie», altså begge to. Det er mer moro enn nyttig, men tillater fotografen å være med på alle bilder ved at du får halve bildet forover og halve som en selfie.

Nokia 8 Sirocco kurver av til begge sider. <i>Foto: Odd Richard Valmot</i>
Nokia 8 Sirocco kurver av til begge sider. Foto: Odd Richard Valmot

Det er mye muligheter til å justere bildeparameterne når man aktiverer Pro-modusen. Så den ivrige fotograf kan få bedre bilder under spesielle forhold enn gjennom Auto-modusen.

Frontkameraet er på 5 MP

Den analoge hodetelefonporten er borte, som hos flere andre. Noen liker ikke det, men det er nok den veien det går. Så får man heller kjøpe trådløse hodetelefoner.

Til gjengjeld er høyttaleren i telefonen freske saker. Den spiller høyt, men i mono og uten altfor mye bass.

Så hva er dommen?

Nokia 8 Sirocco. <i>Foto:  HMD</i>
Nokia 8 Sirocco. Foto:  HMD

Dette er en telefon vi liker og viser at Nokia har mot til å tenke annerledes på design og egenskaper. Men for 8000 får man i dag så mye annet og så god er den ikke. Det er få ting som stikker seg ut til å forsvare prisen. Spesielt nå når Samsung har begynt å droppe S9 prisen. Du får S9+ for samme pris i dag. Riktignok med bare 64 GB lagringsminne, men med bedre kamera. Og når OnePlus 6 kommer inn i markedet med en minst like god telefon til et par tusenlapper mindre.

Vi likte
- Fin design, solid bygget
- God skjerm
- Lang batteritid

Vi likte ikke
- Pris
- Fjorårets prosessor
- Kameraet står ikke til prisen.

Nokia 7 Plus

Med en pris ned mot 3965 kroner koster Nokia 7 Plus nesten halvparten av storebror 8 Sirocco. Det gjør den etter vår mening til et mye bedre kjøp. Her får man de samme kameraene som i åtteren, med unntak av frontkameraet som er på hele 16 MP i stedet for 5. Det er en litt større LCD-skjerm og det er en port til MicroSD-kort.

Vis mer

Men det er også spart inn på mye i telefonen som i ytre mål minner veldig om Samsung Galaxy S9+.

Designen skiller seg sterkt fra Nokia 8 Scirocco. Denne er mye mer lik andre telefoner i dag med en stor svart front og 18:9-skjerm. Men det er fronten. Modellen vi har sett på har en kobberfarget ramme rundt kanten og litt kobberstaffasje på baksiden. Like du kobber er dette selvfølgelig topp.

Baksiden er matt sort, slik Sony har valgt på sin nye Compact-telefon. Det er kanskje ikke så stilig som blankt glass, men det er mye bedre å holde i og vi antar at det ikke knuser så lett. Nokia-logoen finner vi øverst ved siden av selfiekameraet og på baksiden – og at optikken er laget av Zeiss er heller ikke til å unngå å se. I liten skrift nederst finner vi til og med adressen i Finland til HMD Global.

Nokia 7 Plus med kobberlook. <i>Foto: Odd Richard Valmot</i>
Nokia 7 Plus med kobberlook. Foto: Odd Richard Valmot

Nokia 7 plus er en stor telefon med en stor 6-tommers skjerm som fyller godt opp på fronten. Det betyr at det er mer areal her enn på storebror, men skjermen er ikke like lyssterk. Den er heller ikke like høyoppløst, men 1080 x 2160 piksler er mer enn nok. Men Nokia har ikke kostet på siste versjon av Gorilla Glass. Her finner vi versjon 3 og ikke 5, som nok indikerer ørlite mer følsomhet for riper og knusing.

Tregere

Nokia 7 Plus. <i>Foto:  HMD</i>
Nokia 7 Plus. Foto:  HMD

Prisen på telefonen gjør at vi ikke forventer den beste prosessoren og det har den heller ikke. Her finner vi en Qualcomms litt billigere serie, Snapdragon 660. Den gjør helt greit fra seg, men de som bruker telefonen til spill bør nok heller spytte et par tusenlapper til i budsjettet og kjøpe ultraraske OnePlus 6.

Telefonen har 4 GB RAM, som er bra, men ikke lenger er noen toppspesifikasjon i Android-verdenen. Det er 64 GB lagringsminne. Men her er det faktisk plass til mer på et microSD-kort.

Topp er derimot batteriet som er på hele 3,8 Ah. Det er bedre enn de fleste konkurrentene utenom de mye dyrere toppmodellen til Huawei som kan vise til 4 Ah.

Telefonen har også 3,5 mm analog lydport, men bare en høyttaler.  

Vi likte
- Pen design 
- Stort batteri
- 2X zoom

Vi likte ikke
- Grei, men lyssvak skjerm

Nokia 6.1: Billig, billig

Ved første øyekast virker ikke Nokia 6.1 som noen billigtelefon. Den minner veldig mye om Nokia 7 plus, men den kan bli din for godt under 2500 kroner. Det er drøye 1500 kroner mindre enn den mer påkostede varianten, som heller ikke raner kundene. Men, som vi erfarer, er det litt mindre av det meste.

Vis mer

Når man skur på telefonen finner vi en 5,5 tommer stor skjerm, men i 16:9-format. Oppløsningen er helt grei: 1080 x 1920 piksler. Det er versjon 3 av Gorilla Glass som buer litt av på sidene, såkalt 2,5 D-effekt. Det har faktisk ikke Nokia 7 Plus.

På prosessor og minnesiden er det litt dårligere stilt. Her er det et hakk ned i prosessor til Qualcomms Snapdragon 630. Modellen vi har sett på har 3 GB RAM og 32 GB lagringsminne. Til gjengjeld er det plass til et microSD-kort.

Det merkes godt på ytelsestesten at denne modellen er svakere enn den dyrere utgaven og dette er nok ikke modellen som trekker 3D-spill på en tilfredsstillende måte. Men i motsetning til sine dyrere brødre har den FM-radio. Det er nok en indikasjon på at den skal lokke til seg brukere i land hvor dataabonnementer slår mer inn i lommeboka enn her til lands.

Nokia 6.1. <i>Foto:  HMD</i>
Nokia 6.1. Foto:  HMD

Selv om det ikke er stereohøyttalere i mobilen så er lyden som kommer ut av den ene høyttaleren overraskende god. Helt på høyde med den dyrere modellen.

Kamera

Du får ikke to kameraer bak i denne prisklassen. Men ett på 16 MP og med f/2,0-optikk fra Zeiss har overlevd fra forrige modell. Dette er et godt kamera som vil tilfredsstille de fleste, men i dårlig lys sliter det kraftig. Som ventet.

Frontkameraet er på 8 MP og gjør en veldig god jobb.

På samme måte som de andre telefonene kommer denne med siste utgave av Android, versjon 8.1. Ren Android er en fordel både for Nokia, som slipper å streve med å lage egne grensesnitt, og brukerne som får oppgraderinger raskere. Ulempen er at telefoner fra produsenter med denne policyen blir seende like ut. Da er det bare fysisk utseende og maskinvaren som skiller dem.

Vi likte
- Rimelig
- God byggekvalitet
- Bra kamera foran og bak

Vi likte ikke
- Ikke spesielt rask

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.