BEDRIFTSTEKNOLOGI

Test ny Ubuntu i nettleseren

«Natty Narwhal» bringer store endringer i brukergrensesnittet.

Ubuntu Unity med startfelt og søkefunksjon.
Ubuntu Unity med startfelt og søkefunksjon. Bilde: Ubuntu

Ubuntu 11.04 «Natty Narwhal» ble gjort tilgjengelig for nedlasting i går. Den største nyheten er innføringen av skrivebordsskallet Unity. Det er først og fremst beregnet for mini-pc-er og maskiner med berøringsskjerm, men innføres likevel som standard brukergrensesnitt i alle pc-utgavene av Ubuntu.

Unity er laget av Canonical og Ubuntu-fellesskapet og skal gjøre forenkle og forskjønne brukeropplevelsen, som skal være inspirert av designtankegang fra smartmobiler og nettbrett. Brukergrensesnittet domineres av et konfigurerbart start- og oppgavefelt for lasting av applikasjoner. Det legges også langt mer vekt på at brukeren skal søke for å finne applikasjoner og filer.

Når brukerne søker etter applikasjoner, vil de se de nyligst brukte eller installerte applikasjonene, samt forslag til applikasjoner som kan lastes ned gjennom Ubuntu Software Centre. Det vil også være mulig å søke etter kategori av applikasjoner, dersom man ikke husker navnet på applikasjonen man ønsker å benytte.

Unity skal kreve en del grafikkytelse, men Ubuntu 11.04 skal selv kunne bestemme om pc-en det installeres på, er tilstrekkelig kraftig. Dersom den ikke er den, vil et mer ordinært brukergrensesnitt bli brukt. Dette vil også være tilgjengelig på andre pc-er, dersom brukerne ønsker det.

Enkelt å teste

Ubuntu har lenge vært mulig å teste uten at det må installeres, ved hjelp Live-cder eller kjøring fra minnepinner. Men den nye versjonen er også mulig å teste direkte i nettleseren. Det krever dog at Java er installert på maskinen.

Test av Ubuntu 11.04 i et nettleservindu.
Test av Ubuntu 11.04 i et nettleservindu. Bilde: Harald Brombach

De fleste av de øvrige nyhetene i denne aprilutgaven av Ubuntu handler om at mange av de inkluderte applikasjonene og programvarepakkene er byttet ut med nye versjoner. For eksempel er Firefox 4 nå inkludert.

Også de mange alternative utgavene av Ubuntu, for eksempel KDE-baserte Kubuntu, har blitt oppgradert. Mer informasjon om hva nytt i de ulike utgavene finnes her.

Ubuntu 11.04 kan lastes ned fra denne siden.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.