BEDRIFTSTEKNOLOGI

Testens to outsidere

Noen grafikkbrikkeprodusenter nekter å selge dem til andre kortprodusenter, men lager også skjermkortene selv. digi.no har testet to grafikkort fra slike leverandører.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. sep. 1999 - 15:39

Det føles kanskje litt underlig å betegne velkjente skjermkortprodusenter som 3Dfx og ATI for outsidere, men siden de aller fleste store grafikkortprodusenter bruker grafikkbrikker produsert av selskaper som S3, Nvidia og 3DLabs, spilles skjermkortene fra 3Dfx og ATI litt ut på sidelinjen. Dette betyr selvsagt ikke at ikke disse selskapene har store markedsandeler, ATI er fortsatt verdens største leverandør av grafikkort.

digi.no har testet et kort fra hver av disse leverandørene. Dette var de beste kortene som var å oppdrive i Norge på det tidspunktet testen foregikk, selv om begge selskapene da allerede hadde lansert bedre skjermkort i USA.

ATI Rage Fury 32 MB med TV-utgang:

ATI Rage Fury 32 MB m/TV-utgang. <i>Foto: Harald Brombach</i>
ATI Rage Fury 32 MB m/TV-utgang. Foto: Harald Brombach

Dette skjermkortet er nesten hva man må kalle gjennomsnittlig. Det har i vår ytelsessammenligning middels bra ytelse til en middels høy pris - 1400 kroner veiledende.

Kortet finnes i flere utgaver, det vi testet er den best utstyrte utgaven med både 32 MB minne og S-Video TV-utgang.

Kortet er basert på ATIs egenproduserte RAGE 128 GL grafikkbrikke som kan produsere skjermbilder med oppløsning på opptil 1920x1200 med 32 bits fargedybde og 75 Hz vertikal oppfriskningsfrekvens. Det har også innebygget støtte for DVD.

Rage Fury støtter også 3D-teknikker som fullskjerms anti-aliasing og 32 bits Z-buffer, noe som betyr bedre kvalitet på 3D-grafikken.

ATI Rage Fury 32 MB er altså et relativt rimelig kort med absolutt brukbar ytelse i forhold til prisen. Men noen testvinner er kortet ikke.

3Dfx Voodoo3 3000:

3Dfx Voodoo3 3000. <i>Foto: Harald Brombach</i>
3Dfx Voodoo3 3000. Foto: Harald Brombach

Skjermkortene fra 3Dfx er kanskje det mest omtalte i verden. Hvorfor kan man i grunnen bare lure på. Voodoo3-kortet er en klar forbedring i forhold til forgjengeren Voodoo Banshee, men spesielt revolusjonerende er det ikke. Det virker som om 3Dfx stort sett har slått sammen det beste fra Voodoo2 og Voodoo Banshee, uten egentlig å gjøre særlig noe nytt.

Likevel, skjermkortet tilbyr bra 3D-ytelse, ikke minst i Quake2-testen, men sammenlignet med gamle Voodoo2 gjør ikke Voodoo3 det noe bedre i Quake3Arena-testene. 2D-ytelsen er middels bra sammenlignet med det andre kortene i testen, men greier hele 2046x1536 punkters oppløsning med 32 bits fargedybde og 75 Hz oppfriskningsfrekvens. Dette skyldes den største "nyheten" i Voodoo3, en 350 MHz RAMDAC (Random Access Memory Digital to Analog Converter), men er kanskje likevel litt underlig, siden kortet er det eneste i testen (utenom gamle Voodoo2) som kun har 16 MB minne.

I forhold til ytelsen er kortet kanskje litt dyrt, selv med egen TV-utgang.. Veiledende pris er 1795 kroner. Den eneste virkelige grunnen til å kjøpe Voodoo3 er at du vil ha 100 prosent støtte for 3Dfx sitt GLIDE programmeringsgrensesnitt som en del spill utnytter. Ytelsen kan da bli betydelig høyere enn ved å bruke standard OpenGL- eller DirectX-drivere.

Les videre: Det beste kortet forsvinner trolig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.