BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tester ny videocodec i Chrome

Google har ikke gitt opp konkurransen mot H.264.

Chrome 25 kan bli den første versjonen av Googles nettleser som har en viss støtte for videocodecen VP9. Men teknologien vil få det tøft i konkurransen mot kommende H.265/HEVC.
Chrome 25 kan bli den første versjonen av Googles nettleser som har en viss støtte for videocodecen VP9. Men teknologien vil få det tøft i konkurransen mot kommende H.265/HEVC.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. jan. 2013 - 14:22

Google brukte 133 millioner dollar på å kjøpe On2 Technologies og selskapet VP8-videocodec i 2009, men videokomprimerings­teknologien har så langt i liten grad blitt mottatt med åpne armen. Google tilbyr teknologien og det relaterte WebM-formatet royaltyfritt, men mange mener at VP8 berøres av patenter som eies av andre enn Google.

Frykten for å bli utsatt for patentkrav kan derfor ha vært en medvirkende årsak til at VP8 og WebM i liten grad har blitt tatt i bruk. Samtidig vil det i februar være to år siden MPEG LA begynte å samle inn patentkrav mot VP8. I august 2011 oppga MPEG LA at 12 aktører hadde meldt seg, men siden da har det vært stille på denne fronten.

VP8 støttes i dag av tre av de fem største nettleserne. Microsoft og Apple har ikke villet bygge inn slik støtte i henholdsvis Internet Explorer og Safari. Dessuten er det en del systembrikker for smartmobiler og nettbrett som nå har maskinvarestøtte for VP8. Litt interessant er det likevel at Microsoft-eide Skype benytter VP8.

På svært mange områder er det videoteknologien H.264 som dominerer. MPEG LA samler inn lisenspenger for bruken av denne på vegne av de ulike patenteierne.

Det er jevnt over enighet om at H.264 gir bedre videokvalitet enn VP8, men det er noe uenighet om hvor stor denne forskjellen i praksis er. Kvaliteten på VP8-materialet skal dog ha blitt betydelig forbedret siden disse testene ble utført. Dette skyldes forbedringer i VP8-koderen.

Men både VP8 og H.264 er snart gårsdagens teknologi. Utviklingen av erstatterne, henholdsvis VP9 og H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding), er for lengst påbegynt.

Målet for både VP9 og HEVC har vært å tilby samme videokvalitet som forgjengeren, men med halvparten av dataraten, og dermed også å tilby bedre videokvalitet ved høyere datarater. Men nyere mål som har blitt oppgitt i forbindelse med VP9 (tidligere kalt VP-Next), har gått ut på å komprimere dataene enda mer, slik at HEVC kan passeres. Detaljer om dette finnes i denne presentasjonen.

Ifølge CNET News ble det nylig mulig å teste VP9 ved at libvpx-biblioteket til Chrome og Chromium i desember ble oppdatert med støtte for en tidlig versjon av videocodecen.

Kildekode til verktøy for koding og dekoding av VP9-video er tilgjengelig her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.