BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tester ut mobil IP-telefoni i Norge

TeliaSonera er blant de første mobiloperatørene i Norden som tester IP-telefoni over mobilnettet.

15. feb. 2006 - 13:57

Netcom-eieren TeliaSonera tester ut nye løsninger i det nordiske markedet sammen med Ericsson, Nokia og Siemens.

IMS (IP Multimedia Subsystem) er et åpent, standardisert system for å kombinere mobile tjenester med bredbånd. Teliasonera tror at IMS i fremtiden kommer til å bli en plattform som gjør det mulig å bruke de samme tjenestene i det mobile nettet og i fastnettet. Eksempelvis kan IMS benyttes for vanlige samtaler, tekstmeldinger og lynmeldinger, video- og bildeoverføring og andre applikasjoner som vil fungere sømløst over faste nett, mobile nett og over WLAN.

- IMS-systemet gjør det mulig for kundene å koble seg opp til sine tjenester og bruke dem, uavhengig av om det skjer over faste linjer eller det mobile nettet. Denne testen er et av TeliaSoneras initiativ for å lede overgangen fra faste til mobile og internettbaserte tjenester, sier Håkan Dahlström, teknisk sjef i Teliasonera AB i en pressemelding.

Med IMS er tjeneste- og nettaksess atskilt fra hverandre, og det gjør at tjenestene vil se like ut og fungere på samme måte på tvers av plattformene. For eksempel kan en bruker ha samme adressebok på fasttelefonen, mobiltelefonen og på sin bærbare PC.

Brukeren vil bare trenge én telefon. På kontoret vil den bruke selskapets trådløse nett, og når man er ute på reise, kobler den over på mobilnettet.

Nå som Skype beveger seg over på mobiltelefoner, er det bare et spørsmål om tid før IP-basert telefoni på mobiler tar av. Da gjelder det å ligge i forkant av utviklingen.

– Vi ser at vi med dette kan kannibalisere våre normale inntektskilder, men har besluttet å være i forkant av utviklingen. IP-telefoni har mange fordeler. Det er billigere og bedre og vil komme. Derfor satser vi på denne teknologien, sier Anders Igel, TeliaSoneras direktør, til Teleavisen.

Teliasonera kjører interoperabilitetstester på IMS for å sikre at de IP-baserte tjenestene skal fungere knirkefritt på tvers av nettverk, leverandører og landegrenser. Testene skal gjennomføres over hele Norden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.