TELEKOM

Tester ut superrask mobilnett i Japan

Japanske NTT DoCoMo har startet testing av et videreutviklet mobilnett med Super 3G.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. juli 2007 - 09:44

Mens vi på berget såvidt har begynt utrullingen av mobilteknlogien HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access), også kjent som Turbo-3G, kunngjorde japanske NTT DoCoMo i forrige uke at selskapet har startet testingen av en videreutviklet og mye raskere utgave av teknologien. Selskapet kaller teknologien for Super-3G, men den skal ha mye felles med LTE(Long Term Evolution), som etter hvert kan komme til å bli standardisert hos 3GPP (3rd Generation Partnership Project).

    Les også:

I første omgang vil NTT DoCoMo eksperimentere innendørs for å teste overføringshastighetene ved å benytte én senderantenne og én mottakerantenne. Deretter vil selskapet utvide eksperimentet til å studere nedlasting ved hjelp av fire MIMO-antenner (Multiple-Input Multiple-Output) både ved basestasjonen, som fungerer som sender, og mobilstasjonen, som fungerer som mottaker.

Målet er å oppnå nedlastingshastigheter på så mye som 300 Mbit/s. Teknologien gir foreløpig også løfter om en opplastingshastighet på 80 Mbit/s. De tilsvarende hastighetene med HSDPA er 14 Mbit/s nedlasting og 384 kbit/s opplasting, men ingen tilbyr så høy nedlastingshastighet i Norge i dag. Opplastingshastigheten vil kunne økes til inntil 5,7 Mbit/s med teknologien HSDPA (High-Speed Uplink Packet Access), men når denne vil innføres i Norge, er ukjent.

Super-3G tar i bruk teknologiene OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) i nedlastingsfunksjonaliteten og SC-FDMA (Single carrier frequency division multiple access) i opplastingsfunksjonaliteten. Frekvensspekteret skal være det samme som for vanlig 3G, men mens båndbredden i spekteret for 3G er på 5 MHz, kan den ifølge NTT DoCoMo variarere mellom 1,4 og 20 MHz med Super-3G.

Eksperimentelt Super-3G-system

NTT DoCoMo vil også studere handover-funksjonen til Super-3G, det vil si funksjonaliteten knyttet til det å veksle mellom to eller flere basestasjoner.

Det japanske mobilselskapet mener Super-3G vil få mange bruksområder, spesielt knyttet til både tale- og videooverføring, men også spill. Selskapet regner med at Super-3G vil være ferdig utviklet i løpet av 2009.

Noe av målet for NTT DoCoMo med eksperimentet, er også å kunne gjennomføre en smidig overgang til 4G-basert mobiltelefoni i framtiden. Super-3G kalles i blant for 3.9G, mens HSDPA og HSUPA ofte kalles 3.5G.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.