Tester Wimax i den svenske skjærgården

I forbindelse med seilasen Gotland Runt, utfører Intel en offentlig test av en Wimax-installasjon.

I forbindelse med seilasen Gotland Runt, utfører Intel en offentlig test av en Wimax-installasjon.

Målgangen av den svenske seilasen Gotland Runt, som sannsynligvis skjer i dag eller i morgen, vil for første gang bli direktesendt på Internett via trådløst, Wimax-basert bredbånd. Det er Intel, sammen med de svenske selskapene STOKAB, Nilings, Qbrick og MobileCity, som står bak sendingen, som er tilgjengelig på denne siden.

Wimax brukes for å oppnå best mulig kvalitet på sendingene. Starten på seilasen sist søndag ble også direktesendt, og ved målpassering, omtrent 1 kilometer fra Sandhamn utenfor Stockholm, er sendere og mottakere plassert for å sende live fra et kamera som filmer båtene. Tidligere har kun web-kameraer vært brukt for å forevige begivenheten, og dette gir ikke på langt nær så høy bildekvalitet samtidig som risikoen for forstyrrelser og hakkete sending er stor. Sendingen som nå er tilgjengelig, har en oppløsning på 320 x 240 piksler og sendes med en bitrate på 291 kbit/s.

Utstyret som brukes til sendingene fra Gotland Runt er en del av en test som er satt i gang av Intel for å undersøke muligheten for å kunne levere bredbånd til skjærgården på en rask og billig måte via Wimax. Løsningen er basert på en fiberoppkoblet basestasjon plassert i Sandhamn, samt sendere og mottakere som så er plassert på de stedene i skjærgården der det er ønske om bredbånd.

- Denne testen er enda et bevis på hvor enkelt, rask og relativt billig WiMAX-teknikken er, sier Carl-Daniel Norenberg, ansvarig for prosjektet hos Intel.

- Vi har tidigere vist teknikkens fortrinn i Skellefteå der over 30 familier var med på en svært vellykket test. Det er nå på tide at flere som ikke har tilgang til ADSL eller fiber, også kan få høykvalitets bredbånd og slippe oppkobling via modem.

    Les også:

Wimax er en radioteknikk for trådløs bredbåndsoppkobling, som fungerer på opp til 30 kilometers avstand - riktignok med begrenset båndbredde, og som ikke krever fri sikt mellom sender og mottager for å fungere. Siden ingen kabling er nødvendig, mener Intel at teknikken ideell for land med spredt befolkning, eller for eksempel i kystområder der bredbåndsutbyggingen ikke har kommet så langt.

Det finnes i dag enkelte havner med lokalt trådløst nettverk i Norge, som i Arendal og på Aker Brygge i Oslo, men disse er basert på WLAN, som har langt kortere rekkevidde.

En undersøkelse Intel og Fujitsu Siemens har gjort sammen med KSSS (Kungliga Svenska Segel Sällskapet) blant Sveriges båtfolk, viser at bærbar PC er blitt en viktig del av båtutstyret. Hele 85 prosent av de spurte i undersøkelsen har eller vil ha en bærbar PC i båten. Intel mener det er sannsynlig at det samme gjelder for norske båtentusiaster.

Blant båteiere har 58 prosent en bærbar PC i båten sin i dag, mens 63 prosent av de som ikke har en PC om bord, gjerne skulle hatt en.

Båteiere bruker sine bærbare PCer først og fremst til navigering og værprognoser, men også for å lese og sende e-post, arbeide, bruke nettbank og for ren underholdning. Blant dem som har PC i båten i dag, er de vanligste bruksområdene:

- Navigasjonog værprognoser, 85 %

- Lese og sende e-post, 69 %

- Jobb, 58 %

- Private gjøremål, bruk av nettbank, osv,51 %

- Underholdning om bord: film, musikk eller spill, 46 %

- Lagre og sende feriebilder, 30 %

Til toppen