BEDRIFTSTEKNOLOGI

Testprosjekt avslører Telenors digitale TV-planer

En samarbeidsavtale mellom Tandberg og Telenor gir innsikt i Telenors planer om fremtidige bredbånd og TV-tjenester.

29. nov. 2000 - 15:07
Telenor er i ferd med å starte salget av ADSL-linjer med båndbredde på opp til 1 Mbps. Men dette er ikke nok - målet er å kunne sende digital-TV over telenettet. Full NRK-kvalitet krever 4-6 Mbps.

Norske forbrukere må derfor vente noen år til linjene har blitt raske nok for å kunne transportere disse datamengdene. Men Telenor og Tandberg Television har allerede begynt å teste utstyr og løsninger.

I en børsmelding i dag orientere Tandberg Television om planene som gir en pekepinn om hva Telenor planlegger å lansere rundt 2002-2003.

- Målet er å levere høykvalitets TV-sendinger over telenettet. Vi skal derfor teste ut spredning av video, enten den er bestilt eller sendt i sanntid, forklarer Bjørn Netland, sjef for Telenors Fullservicenett-prosjekt. (FSN).

FSN-prosjektet er et utviklingsprosjekt Telenor kjører sammen med Cisco for å se om og når det er mulig å legge et helt telenett til IP-trafikk.

Testprosjektet for videosendinger bruker Tandbergs utstyr for såkalt multicasting, det vil si at mange mottar den samme IP-trafikken. Under vanlig surfing spør hver enkelt om en fil og den leveres bare til en person.


Testprosjektet skal kjøres i Sandnes, der Telenor tidligere har startet et testprosjekt med VDSL, arvtageren til ADSL. Disse linjene kan simulere neste generasjons telelinjer med en fart på mer enn 10 Mbps.

- Vi ser for oss en tjeneste der du mottar to TV-signaler via en 10 Mbps-linje. Dermed kan du ta opp et signal mens du ser på det andre, forteller Netland til digitoday.no.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.