Testversjon av Opera 9 tilgjengelig

En tidlig testutgave av Opera 9, som inneholder en rekke nyheter, kan nå lastes ned.

En tidlig testutgave av Opera 9, som inneholder en rekke nyheter, kan nå lastes ned.

Som lovet i går, publiserte Opera Software i dag Opera 9 Technology Preview 2, en ny forhåndsvisning av neste utgave av nettleseren som antas å bli ferdig i juni.

digi.no har flere ganger skrevet om funksjonalitet som kan ventes i Opera 9, og det ser ut til at alt dette er på plass i testversjonen som nå kan lastes ned.

Dette inkluderer støtte for filoverføringsprotokollen BitTorrent, miniatyrbilder av websider når brukeren holder muspekeren over fanen hvor siden er åpnet, bedre muligheter for valg av tilknyttede søkemotorer, forbedret blokkering av innhold og popup-vinduer og nettstedspesifikke innstillinger, for eksempel for kjøring av skripts, godkjennelse av cookies og valg av stilsett.

Dessuten har testutgaven støtte for widgets, som av Opera Software beskrives som små Ajax-applikasjoner som tilbyr spesifikk funksjonalitet. De er ikke knyttet direkte til det vanlige Opera-grensesnittet, men kan plasseres der brukeren ønsker skrivebordet.

    Les også:

Blant de widgetene som allerede er tilgjengelige, finnes det flere som viser nyhetsfeeder fra utvalgte nettsteder, en kalender, flere klokker og en valutakalkulator. En oversikt finnes på denne siden.

Ajax består av en håndfull velkjente webteknologier, og Opera Widgets skal være relativt enkelt å utvikle for de med litt kjennskap til disse teknologiene. Opera Software har publisert dokumentasjon om hvordan widgets kan lages på denne siden .

Opera 9 Technology Preview 2 er tilgjengelig til Windows, en håndfull Unix-lignende systemer og Mac på denne siden. Sistnevnte skal kunne kjøres på både PowerPC- og Intel-plattformene. På nedlastingssiden finnes også komplette oversikter (changelog) over de andre, mindre endringene i denne versjonen av Opera.

Det understrekes at dette er en testutgave som garantert inneholder feil og mangler. Den er ikke ment å erstatte den offisielle versjonen av Opera, men gjør det mulig for utviklere å forbedrede seg på en del av nyhetene i neste versjon av nettleseren. Brukere som fortsatt ønsker å beholde den offisielle versjonen, bør derfor installere testversjonen i en separat mappe.

Til toppen