BEDRIFTSTEKNOLOGI

Texas Instruments dårligere enn forventet

I tråd med resultatvarsler og dårlige tall fra andre IT-selskaper leverer også TI tall i underkant av som var forventet og nedjusterer samtidig forventningene til første kvartal.

Ole-Andreas Krohn
23. jan. 2001 - 09:57

IT-lokmotivet Texas Instruments Inc. (TXN) la mandag frem tall som var noe i underkant av hva analytikerne på forhånd hadde regnet med. Tallene ble lagt frem etter børsslutt og i såkalt etter-børs handel falt aksjekursen i første omgang tilbake nesten 5 prosent.

Omsetningen for fjerde kvartal endte på 3,033 milliarder dollar mot forventet 3,15 milliarder dollar. Fortjenesten per aksje endte på 31 cent mot forventet 33 cent. Dette betyr at fortjenesten per aksje sank med 2 cent fra tredje til fjerde kvartal.

På tross av noe skuffelse i aksjemarkedet var omsetning på årsbasis opp med relativt solide 22 prosent til 11,861 milliarder dollar for hele fjoråret sammenlignet med 1999.

At salget likevel ikke nådde opp til forventningene begrunner selskapet med lavere etterspørsel på slutten av fjoråret. I lys av en mulig svekkelse i økonomien valgte kundene å bygge ned lagerbeholdningene forut for årsskiftet.

Selskapet advarer nå likevel mot trangere tider fremover. For første kvartal i år regner selskapet med at den operative driftsmarginen vil synke med 5 - 6 prosent fra 22,5 prosent i fjerde kvartal. Dette skyldes blant annet at omsetningen på bakgrunn av ordresituasjonen og den generelle tilstanden i økonomien er forventet å synke med 10 prosent i inneværende kvartal.

Samtidig vil ikke kostnadene kunne nedjusteres like hurtig. Selskapet kutter i stedet investeringsbudsjettet med rundt 500 millioner dollar sammenlignet med år 2000. Forskningsbudsjettet for 2001 økes med 100 millioner dollar.

Selskapet forventer videre at inntektene fra finans- og investeringsområdet vil falle med 70 millioner dollar i første kvartal.

I klartekst betyr dette at selskapet varsler om at fortjenesten i første kvartal vil falle fra 31 cent til nærmere 20 cent per aksje.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.