Thailands militærjunta utsetter 4G

Kan bety mer trøbbel for Telenor.

Thailands militærjunta utsetter 4G
Kuppmakerne i Thailand under ledelse av general Prayuth Chan-ocha har avlyst en planlagt 4G-auksjon. I stedet skal de nå gjennomgå det utenlandske eierskapet i landets mobiloperatører, der blant annet Telenor er tungt inne. Bilde: REX/London News Pictures/All Over Press

Bangkok (NTB-Reuters): Thailands telekommunikasjonssektor ser ut til å ha blitt det første økonomiske offeret for militærjuntaen etter at innføringen av 4G-dekning ble satt på hold i forrige uke.

Regjeringen som ledes av general Prayuth Chan-ocha avlyste en auksjon for 4G-dekning etter at han først ga sin støtte til prosjektet da han kom til makten i mai.

Utsettelsen skyldes at den nye militærregjeringen planlegger en gjennomgang av det utenlandske eierskapet i landets mobiloperatører, blant dem DTAC, der Telenor har en kontrollerende eierandel.

Gjennomgangen ble bestemt etter at Telenor opplyste at de ble bedt om å sperre tilgangen til Facebook i Thailand noen dager etter militærkuppet. Telenor har siden bedt om unnskyldning for å ha gitt opplysningene offentlig.

DTAC er den ene av Thailands tre største mobiloperatører. De to andre er AIS, der Singapore Communications eier 23 prosent, og True Corp, der China Mobile er i ferd med å kjøpe 18 prosent.

Analytikere sier at utsettelsen kan føre til tap på 4 milliarder dollar i investeringer og inntekter i en sektor som står for 10 prosent av Thailands BNP. En lengre utsettelse kan også føre til forstyrrelser i mobiltjenesten.

Beslutningen er et eksempel på risikoen som utenlandske investorer løper akkurat da de ifølge analytikerne trengs som mest for å få liv i en kriserammet økonomi. Den er også en påminnelse om feilene som tidligere militærstyrer i Thailand har begått.

Den nye militærregjeringen sier den vil unngå fortidens feil, og myndighetene opplyste i forrige uke at de hadde godkjent søknader for 18 prosjekter, blant dem et anlegg Toyota vil bygge for å produsere lastebiler. (©NTB)

    Les også: