TELEKOM

Therese Johaug slo ut nettmåling

Trodde det var DDoS.

Therese Johaug tok gullmedalje i Ski-VM. Trafikken dette genererte på nettet sørget for å kutte de offisielle nettmålingene i Norge tirsdag.
Therese Johaug tok gullmedalje i Ski-VM. Trafikken dette genererte på nettet sørget for å kutte de offisielle nettmålingene i Norge tirsdag. Bilde: Terje Pedersen, ANB/All Over Press
27. feb. 2013 - 12:20

TNS Gallup fører løpende statistikk over trafikken på en rekke nettjenester i Norge, deriblant digi.no, VG, Dagbladet og Finn.no. Men tirsdag ettermiddag klappet systemet sammen.

Årsaken var å finne i et idrettsarrangement som foregår i disse dager. Da skiløperen Therese Johaug gikk over målstreken i Val di Fiemme tirsdag ettermiddag, og tok gull i VM, utløste det enorm trafikk.

Taklet ikke trafikken

En brannmur hos TNS Gallups leverandør taklet ikke trafikken, noe som gjorde at et begrenset antall bedriftskunder mistet nettet. Dermed falt nettmålingene til det som lager den offisielle statistikken sammen. I en epost til alle kundene av TNS sitt system sto det at løsningen var nede mellom kl. 13.00 og 16.00 hele tirsdagen.

– Årsaken bak dette var at nettleverandøren vår stanset linjeleveransen til måleserverne på grunn av en kraftig økning i trafikken. De trodde dette var årsaket av DDoS angrep på nettverket sitt, og stanset tilgangen til våre måleservere fra internett i denne perioden. All data i perioden er beklageligvis tapt, fremgår det av e-posten der det også kommer frem at problemene hang igjen til ca. åttetiden tirsdag kveld.

Kurven viser trafikkøkningen som  oppstod under skirennet og den påfølgende nedgangen som skyldtes at trafikken ble blokkert.
Kurven viser trafikkøkningen som oppstod under skirennet og den påfølgende nedgangen som skyldtes at trafikken ble blokkert.

Rekordstor pågang
– Vi har i utgangspunktet ubegrenset kapasitet i nettet vårt, og vi har ikke hatt kapasitetsutfordringer i forbindelse med lignende TV-begivenheter tidligere. I forhold til dette arrangementet har pågangen vært rekordstor, og en konkret brannvegg i nettet vårt håndterte ikke denne belastningen, skriver leverandøren i en e-post til TNS Gallup onsdag formiddag.

De skriver videre at dette rammet en håndfull kunder som var tilknyttet denne brannmuren.

– For denne kundegruppen vil vi stenge for tilgang til Ski-VM via nett-TV slik at ikke de øvrige tjenestene blir rammet, skriver leverandøren.

Nett-TV tar av
Strømmetjenester har blitt stadig mer vanlig. Under sprinten i Ski-VM forrige torsdag målte TNS Gallup at 80.000 personer fulgte dette direkte fra NRK1s live-tjeneste. Halvparten nøt sendingen fra en arbeidsplass eller skole.

Hvor mange som fulgte sendingene tirsdag, da Therese Johaug tok en overraskende gullmedalje, får vi dessverre aldri svar på. De offisielle måleresultatene forsvant nemlig sammen med tilkoblingen hos TNS Gallup.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.