Therese svarer: En web-designers lønningspose inneholder...

Det er overveldende mange som lurer på hva en web-designer kan kreve i lønn. Det finnes selvsagt ikke noe fasit-svar, men bransjekjennere digi.no har vært i kontakt med gir i hvert fall endel retningslinjer.

Det er overveldende mange som lurer på hva en web-designer kan kreve i lønn. Det finnes selvsagt ikke noe fasit-svar, men bransjekjennere digi.no har vært i kontakt med gir i hvert fall endel retningslinjer.

For det første er "web-designer" blitt en forslitt tittel. Mange kaller seg web-designere, og lønnen avhenger, som overalt ellers, av erfaring og bakgrunn.

De som ikke har formell bakgrunn og lite erfaring, blir ofte det som kalles presentasjonsprogrammerere. De behersker visuelle verktøy som blant annet Photoshop. Ifølge to av de største web-byråene i Norge, Mogul og Linné New Media Science, kan disse regne med en begynnerlønn på mellom 180.000 og 220.000 kroner.

Det er et stort skille mellom disse og de som har høyskoleutdannelse; de som enten har en Master-grad fra utlandet eller er utdannet grafisk designer ved Statens Kunst- og Håndtverkskole. Disse kan blant annet jobbe som designere eller IT-programmerere, og grunnlønnen er da som oftest mellom 300.000 og 400.000 kroner i året. I tillegg kommer bonus-ordninger som avhenger av selskapets økonomi.

Lønnsnivået bestemmes også utfra hvilket ansvar og hvilken erfaring den ansatte har.

Økonomisjef i Mogul, Sigmund Lange, sier til digi.no at det er et markant skille mellom de som har formell utdannelse og de som ikke har det.

- En god designer har skikkelig utdannelse. Man trenger faglig tyngde for å bli bra, sier han.

De som har en cand. mag-grad i IT (tilsvarer omtrent fire års universitetsutdannelse) kan regne med en begynnerlønn på rundt 300.000 kroner. De som har en tre-årig ingeniør-utdannelse kan forvente 270.000 til 280.000 tusen kroner i året til å begynne med.

Lange understreker at lønnsstigen for IT-folk ikke er så vanvittig som det er gitt inntrykk av. Han mener det er nødvendig å helle litt kaldt vann i hodet på de yngste.

- Lønnsnivået generelt ligger på mellom 300.000 og 400.000 kroner. Og som oftest er det ikke overtidsbetalt. Det er mange unge som ødelegger for seg selv med urealistiske lønnsorventninger.Det nytter ikke for en 21-åring uten utdannelse å komme på jobb-intervju, og kreve 500.000 i lønn.

Erling Maartmann-Moe i Linné New Media Science uttrykker det slik:

- Unge folk som tror de skal bli rike på å kalle seg web-designere tar feil. Det nytter ikke å kunne litt hist og pist. Man må kunne et ordentlig fag og respektere sitt fagområde, enten det er innen økonomi, programmering eller design. Det verserer enkelt-historier om høy lønn, men de stemmer ikke med gjennomsnittet. Mitt råd er å skaffe seg en skikkelig utdannelse. Man må ha klare styrker for å komme noen vei i denne bransjen i dag.

Til toppen