Thomas Høegh: - Det er ikke over ennå!

Thomas Høegh, administrerende direktør i det høyt profilerte ventureselskapet ArtsAlliance, mener at dotcom-døden slett ikke gjør det umulig å starte nye selskaper. - Og ventureselskapene er fremdeles god business, sier han.

Thomas Høeghs ventureselskap Arts Alliance hadde en avkastning for sine eiere på 100 prosent i sitt første fond, og 30 prosent i sitt andre. Nylig hentet selskapet inn nye 800 millioner kroner til et tredje fond, og Høegh har ikke gitt opp troen på å få inn ytterligere 200 millioner kroner til fondet.

Til tross for den senere tids dramatiske fall på børsene verden rundt mener Høegh at tiden for å starte opp nye selskaper så absolutt er inne.

- Forskjellen nå er at man ikke blir kreditert for å vokse for fort. Man får ingen ting ekstra for å ha mange kunder men ingen inntekt, sa Høegh da han onsdag foreleste på Norges Handelshøyskoles årlige næringslivssymposium i Bergen.

Høegh fortalte der næringslivet og en stor gruppe studenter at idéene ikke lenger er det eneste viktige, men derimot at gjennomføringsevnen til de som skal sette idéene ut i live er kritisk.

- Det er altfor mange i venturebransjen som er fra 'tenke-yrker'. Men det man kanskje trenger mer er mennesker med bakgrunn i bygningsvirksomhet, olje- og gass-industrien eller rett og slett underholdningsbransjen. De som mestrer å ha mange prosesser gående på én gang - under sterkt press - er viktige å ha med seg, mener Høegh.

Selv om man ikke lenger kan sette et 12 måneder "gammelt" selskap på børs, og tjene hundretalls millioner, er ikke venture-bransjen død, understreker Høegh som opplyser at man fortsatt må konkurrere om å få investere i interessante selskaper.

ArtsAlliance har stått bak flere av de store dotcom-selskapene og teknologiselskapene som gikk på børs i enten New York, London eller Frankfurt i fjor. Ett av disse er Lastminute.com, som etter sin børsintroduksjon falt som en stein i verdi.

- Men vi går så tidlig inn i selskaper at vi ikke blir så hardt rammet som andre. Selvfølgelig, vi skulle gjerne hatt 50-ganger igjen på investeringen, men vi sier ikke nei takk til 10-20-gangeren heller, sier Høegh.

ArtsAlliance har tjent mellom én og to milliarder kroner på sine investeringer - penger som siden har blitt pløyet inn i en rekke nye prosjekter. Det første fondet ga investorene en avkastning på 100 prosent, mens det andre ga en avkasting på 30 prosent.

- Vi er akkurat som alle andre forvaltere, vi skal slå markedet, sier Høegh til digitoday.no.

Han tviler imidlertid ikke på at mange venture-selskaper og -kapitalister vil slite tungt i tiden som kommer:

- Det er klart at det vil bli en dramatisk shake-out. Det var en enorm oppblomstring i Europa for et års tid siden, og de selskapene som ennå ikke har gitt noe tilbake til sine eiere, går en dyster tid i møte.

For en så stor investor som Arts Alliance er det få prosjekter i Norge som i utgangspunktet er interessante, men Høegh vil ikke avvise at det finnes gode muligheter også her hjemme.

- Men da må man tenke annerledes. Jeg vil oppfordre folk til å bygge produkter som ikke gå utover Norges grenser. Det er ikke nødvendig å erobre hele verden. At man tenker litt mindre er noe vi ser mye mer av i London, hvor jeg bor, sier Høegh som forteller om selskap som har levd i tre-fire år med like mange ansatte.

- Først etter en lang periode føler selskapene seg beredt til å hente inn kapital fra venture-kapitalister. Det tror jeg er sunt, sier Høegh.

Til toppen