Thor II: Tabbe ga feil polarisering

Hughes, selskapet som bygde Telenors satellitt Thor II, foretok en krysskobling de ikke skulle ha gjort. Krysskoblingen ga feil polarisering på signalet fra satellitten.

Hughes, selskapet som bygde Telenors satellitt Thor II, foretok en krysskobling de ikke skulle ha gjort. Krysskoblingen ga feil polarisering på signalet fra satellitten.

I arbeidet med satellitten Thor II gjorde Hughes, firmaet som bygde satellitten, en liten feil. Feilen har ikke fått større konsekvenser, men førte til at en i Telenor en tid ikke visste hva en skulle gjøre for å få kontakt med satellitten, før en ble klar over at polariseringen var byttet om.

Krysskoblingen gjør blant annet at de forhåndsprogrammerte dekoderboksene som parabolbrukerne må ha for å ta ned signaler fra Thor II, må omprogrammeres.

I tillegg måtte Telenor rekonfigurere sitt bakkeutstyr for mottak av satellittens signaler.

Administrerende direktør i Telenor Satellite Services, Knut Reed, forhandler for tiden med Hughes med tanke på en eller annen form for kompensasjon til Telenor for å dekke ekstrakostnadene koblingen førte med seg.

Space News siterer kilder som mener at et erstatningsbeløp ikke vil overstige 14 millioner kroner. Reed sier til digi.no at Hughes har gjort en tabbe, men han vil ikke si noe mer om en erstatning, uansett om det blir i form av penger eller noe annet.

Thor II er nå i operativ drift på én grad vest, og det har vist seg at satellitten har bedre dekningsområde enn bestilt. Denne detaljen kan være gull verdt siden Telenor har ambisjoner langt utenfor Norden innenfor distribusjon av kringkasting. Blant annet er den nylig inngått en avtale om distribusjon av to slovakiske TV-kanaler fra en grad vest.

At Thor II fungerer som den skal er ikke minst viktig siden hovedkonkurrenten, svenske Nordiska Satellittaktiebolaget (NSAB), etter planen skyter opp sin nye satellitt Sirius 2 med en Ariane bærerakett, etter planen 10. oktober.

Til toppen