Thunderbolt blir dobbelt så rask

Intel lover lavere priser og større utvalg.

Thunderbolt blir dobbelt så rask
Thunderbolt-teknologien åpner for svært raskt overføring av data mellom seriekoblede enheter. Bilde: Intel

Intel demonstrerte i går under et National Association of Broadcasters-arrangement i Las Vegas en framtidig versjon av Thunderbolt-teknologien, som Intel har utviklet i samarbeid med Apple. Utgangspunktet for teknologien er de eldre PCI Express- og DisplayPort-teknologiene.

Det dreier seg om en tidlig prototype av en neste generasjons Thunderbolt-kontroller. Denne har kodenavnet Falcon Ridge. Intel regner med å kunne begynne produksjonen av denne innen utgangen av året, men trolig blir den først tilgjengelig kommersielt i 2014.

Teknologinyheten som innføres med Falcon Ridge er at hastigheten økes fra 10 til 20 gigabit per sekund i hver retning. Men tilsynelatende økes ikke den totale båndbredden per port, fordi antallet dupleks-kanaler per port er redusert fra to til én. I dagens utgave støtter Thunderbolt nemlig to kanaler per port, med 10 Gbit/s hastighet i begge retninger, per kanal. Den nye generasjonen skal likevel være fullt kompatibel med dagens utstyr og bruke samme kabler og kontakter.

Dagens Thunderbolt-løsning (til venstre), sammenlignet med neste generasjons Thunderbolt-teknologi.
Dagens Thunderbolt-løsning (til venstre), sammenlignet med neste generasjons Thunderbolt-teknologi. Bilde: Intel

Men hver Thunderbolt-enhet kan bare ta i bruk båndbredden til én kanal. Den andre kanalen brukes av andre Thunderbolt-enheter som eventuelt er seriekoblet til den første kanalen.

Men selv om den totale båndbredden i kabelen ikke økes, så dobles båndbredden som er tilgjengelig for hver enkelt enhet. Denne må likevel deles med andre enheter som eventuelt er koblet til den første enheten.

Den økte hastigheten i kanalen betyr at den neste generasjonen av Thunderbolt kan overføre 4K-video, enten som en bildestrøm til en skjerm eller som ren dataoverføring. Dette krever ifølge Intel en båndbredde på omtrent 11 gigabit per sekund.

Utbredelse

Foreløpig har ikke Thunderbolt-teknologien blitt så utbredt. Apple begynte å utstyre Mac-er med Thunderbolt i 2011, og de fleste modellene leveres én eller to slike porter. De første Windows-baserte pc-ene med Thunderbolt-støtte kom først i fjor. Nå kan Intel vise til en hel rekke pc-er og hovedkort som leveres med Thunderbolt-port(er).

En oversikt over pc-er og hovedkort med støtte for Thunderbolt per april 2013. Oversikten er ikke nødvendigvis komplett.
En oversikt over pc-er og hovedkort med støtte for Thunderbolt per april 2013. Oversikten er ikke nødvendigvis komplett. Bilde: Intel

En annen faktor som i stor grad har begrenset interessen for Thunderbolt, er høye priser, ikke minst på kablene. I Norge koster en 50 cm Thunderbolt-kobberkabel gjerne fra 200 kroner og oppover. Intel lovet i går at billigere kabler nå skal være tilgjengelige, i tillegg til stadig lengre, optiske kabler (kobberkablene er begrenset til 3 meter lengde). 30 meters optiske kabler har kommet på markedet, mens 100 meters kabler kan ventes innen sommeren.

En tredje faktor som har vært med på å begrense etterspørselen, er det begrensede utvalget av eksterne enheter som faktisk kan kobles til Thunderbolt, samt prisen på disse. Ifølge Intel finnes det nå mer enn 75 slike produkter. Mye av dette er lagringsenheter og overganger til mer utbredte tilkoblingsteknologier. Men det finnes også blant annet skjermer, kameraer og videoredigeringsutstyr som støtter Thunderbolt. Også her skal prisene være på vei nedover, opplyser Intel.

    Les også: