BEDRIFTSTEKNOLOGI

Thunderbolt blir optisk i år

Intel lover økt kapasitet med nye kabler.

Thunderbolt kan overføre både skjermsignaler og andre data.
Thunderbolt kan overføre både skjermsignaler og andre data. Bilde: Intel
15. mars 2012 - 07:11

Ekspansjonsgrensesnittet Thunderbolt – en teknologi Intel har utviklet i samarbeid med Apple, og som først ble introdusert i MacBook Pro-maskiner fra Apple for et drøyt år siden – er så langt basert på kobberkabler. Dette medfører at kablenes maksimallengde og datakapasitet er temmelig begrenset.

Men i løpet av året skal det bli mulig å erstatte kobberkablene med optiske kabler. Dette forteller Dave Salvator, en talsmann for Intel, til amerikanske MacWorld.

De optiske kablene skal kunne brukes sammen med dagens Thunderbolt-kompatible datamaskiner og eksterne enheter. Fordelen med de optiske kablene er både at maksimallengden på kablene økes fra dagens tre meter til flere titalls meter. Dessuten skal de optiske kablene støtte høyere datarater enn dagens koblerkabler.

Økt kapasitet kan komme godt med, for Intel planlegger en ny versjon av Thunderbolt som er basert på PCI Express 3.0 i stedet for 2.0, noe som i teorien øker dataraten med 60 prosent. Dagens utgave av Thunderbolt støtter hastigheter på opptil 10 gigabit per sekund i hver av to separate kanaler.

En fordel med kobberkablene er at de kan levere strøm, inntil 10 watt, til eksterne enheter. Det betyr at en del slike enheter ikke behøver separat strømforsyning. Med optiske kabler skal dette ikke være mulig.

Tanken bak Thunderbolt er å kunne redusere antallet ulike kabler som forbinder datamaskiner med eksternt utstyr. Så langt må Thunderbolt sies å være en nisjeteknologi som kun støttes av Apple og et antall leverandører av eksterne enheter. Men det er ventet at flere pc-leverandører vil levere maskiner med støtte for teknologien i løpet av 2012.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.