BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ti år siden ThinkPad ble kinesisk

Lenovo feirer jubileum for vellykket oppkjøp.

Lenovo ThinkPad
Lenovo ThinkPad Bilde: Wikipedia (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. mai 2015 - 13:04

Den 1. mai kunngjorde kinesiske Lenovo at det var gått ti år siden selskapet fullførte oppkjøpet av IBMs pc-virksomhet. Oppkjøpet førte for alvor Lenovo inn på den internasjonale arenaen.

Les også: IBM PC er offisielt blitt kinesisk

Legend

Lenovo ble etablert i Beijing i 1984 som en distributør for pc-er fra IBM, AST og Hewlett-Packard med det kinesiske navnet Lianxiang. På engelsk ble selskapet kalt for Legend. Først i 2004 skiftet selskapet navn til nettopp Lenovo.

Husker du dette? Bytter offisielt navn til Lenovo 

Lenovo begynte egen produksjon av pc-er i 1990. I 2005, da oppkjøpet av IBMs pc-avdeling skjedde, var selskapet rangert som den 9. største pc-leverandøren i verden, med en årlig omsetning på 3 milliarder dollar – det aller meste i Kina. Markedsandelen var på 2,3 prosent.

– Oppkjøpet av IBMs pc-virksomhet forvandlet Lenovo over natten til et virkelig globalt selskap. Det endret ikke bare Lenovo, men hele bransjen vår, sier Yang Yuanqing, toppsjef og styreformann i Lenovo, i en pressemelding.

Med oppkjøpet ble Lenovo verdens tredje største pc-leverandør.

Bakgrunn: Lenovo blir 3. størst på PC

Flere oppkjøp

Yang Yuanqing forteller at selskapet på veien til dagens posisjon, som den ledende pc-leverandøren globalt, har vært full av utfordringer og tvilere. Men oppkjøpet har dannet grunnlaget at selskapet nylig også har kjøpt IBMs x86-server-virksomhet og Motorola Mobility.

Lenovo ThinkPad X41 Tablet
Den første ThinkPad-maskinen Lenovo lanserte, ThinkPad X41 Tablet. Bilde: Lenovo
Ifølge Gartner hadde Lenovo i første kvartal i år en markedsandel på 18,9 prosent og salgstallene vokser, til tross for at pc-markedet stadig er fallende. Lenovos pc-omsetning er nå på omtrent 39 milliarder dollar i året.

Lenovo har beholdt IBMs ledende pc-varemerke, ThinkPad. Allerede en måned etter oppkjøpet kom Lenovo med sitt første, helt nye ThinkPad-produkt – ThinkPad X41 Tablet, som var utstyrt med 12 tommers skjerm, Pentium M-prosessor, opptil 1,5 gigabyte med RAM og en vekt på minimum 1,59 kg.

Siden den tid har selskapet levert mer enn 100 millioner ThinkPad-maskiner.

Tilbakeblikk: Første nye Thinkpad fra Lenovo 

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.