Det er ti år siden Lenovo kjøpte IBMs pc-virksomhet, inkludert ThinkPad-varemerket.
Det er ti år siden Lenovo kjøpte IBMs pc-virksomhet, inkludert ThinkPad-varemerket. (Bilde: Wikipedia (CC BY 2.0))

Lenovo

Ti år siden ThinkPad ble kinesisk

Lenovo feirer jubileum for vellykket oppkjøp.

Den 1. mai kunngjorde kinesiske Lenovo at det var gått ti år siden selskapet fullførte oppkjøpet av IBMs pc-virksomhet. Oppkjøpet førte for alvor Lenovo inn på den internasjonale arenaen.

Les også: IBM PC er offisielt blitt kinesisk

Legend

Lenovo ble etablert i Beijing i 1984 som en distributør for pc-er fra IBM, AST og Hewlett-Packard med det kinesiske navnet Lianxiang. På engelsk ble selskapet kalt for Legend. Først i 2004 skiftet selskapet navn til nettopp Lenovo.

Husker du dette? Bytter offisielt navn til Lenovo 

Lenovo begynte egen produksjon av pc-er i 1990. I 2005, da oppkjøpet av IBMs pc-avdeling skjedde, var selskapet rangert som den 9. største pc-leverandøren i verden, med en årlig omsetning på 3 milliarder dollar – det aller meste i Kina. Markedsandelen var på 2,3 prosent.

– Oppkjøpet av IBMs pc-virksomhet forvandlet Lenovo over natten til et virkelig globalt selskap. Det endret ikke bare Lenovo, men hele bransjen vår, sier Yang Yuanqing, toppsjef og styreformann i Lenovo, i en pressemelding.

Med oppkjøpet ble Lenovo verdens tredje største pc-leverandør.

Bakgrunn: Lenovo blir 3. størst på PC

Flere oppkjøp

Yang Yuanqing forteller at selskapet på veien til dagens posisjon, som den ledende pc-leverandøren globalt, har vært full av utfordringer og tvilere. Men oppkjøpet har dannet grunnlaget at selskapet nylig også har kjøpt IBMs x86-server-virksomhet og Motorola Mobility.

Lenovo ThinkPad X41 Tablet
Den første ThinkPad-maskinen Lenovo lanserte, ThinkPad X41 Tablet. Bilde: Lenovo
Ifølge Gartner hadde Lenovo i første kvartal i år en markedsandel på 18,9 prosent og salgstallene vokser, til tross for at pc-markedet stadig er fallende. Lenovos pc-omsetning er nå på omtrent 39 milliarder dollar i året.

Lenovo har beholdt IBMs ledende pc-varemerke, ThinkPad. Allerede en måned etter oppkjøpet kom Lenovo med sitt første, helt nye ThinkPad-produkt – ThinkPad X41 Tablet, som var utstyrt med 12 tommers skjerm, Pentium M-prosessor, opptil 1,5 gigabyte med RAM og en vekt på minimum 1,59 kg.

Siden den tid har selskapet levert mer enn 100 millioner ThinkPad-maskiner.

Tilbakeblikk: Første nye Thinkpad fra Lenovo 

 

Til toppen