Ti dingser du IKKE kan kjøpe

De fleste nye dingser lages fremdeles i USA eller Japan og europeiske versjoner kommer ofte sent - om noen gang. Her er hva du går glipp av:

Ti dingser du IKKE kan kjøpe

De fleste nye dingser lages fremdeles i USA eller Japan og europeiske versjoner kommer ofte sent - om noen gang. Her er hva du går glipp av:

Å være europeisk IT-bruker kan ofte være frustrerende.

Til tross for alle de fine ordene om Internett-handel, globale markeder og en stadig mindre planet, lanseres altfor mange produkter først (og kanskje bare) i Japan eller USA.

Noen ganger finnes det unnskyldninger, som at et amerikansk selskap først lager versjoner for de amerikanske CDMA-mobilnettene. Men at japanske selskaper ofte kan bruke ett år på å lansere en versjon for det latinske alfabet kan virke helt latterlig.

Og selv om det kan komme europeiske versjoner, kommer mye ikke i salg i Norge. Man antar at norske kunder vil ha norske menyer, men markedet er for lite for en full oversettelse.

Her er listen over noen nyttige og spennende produkter du IKKE får tak i Norge. Noen kan du dog handle over nettbutikker, mens en del rett og slett ikke vil fungere i Norge.

Tivo: Amerikanske brukere kan ta opp programmer på harddisken i sin Tivo TV-mottaker, eller la boksen automatisk ta opp programmene du liker. For du kan legge inn dine preferanser og en sentral koder i TV-programmene som vil styre opptakene dine.

Danger Hiptop:

Danger Hiptop (bildet over) er en mobiltelefon med stor skjerm, en fullverdig nettleser, chat, (snart MMS) og GPRS til bare 199 dollar - 1500 kroner.

 • Ny PDA/mobil gir superbillig surfing og chat

  Sony Vaio C1

  En av de minste og heftigste maskinene på markedet. Har innebygget videokamera og kan lage MPEG2-video, Bluetooth, 256 MB minne og vekt på 1 kilo.

 • Vaio - snadder på japansk

  Sharp SL-C700:

  Den nye versjonen av den Linux-baserte lommemaskinen med programvare fra norske Trolltech og Opera er i salg i utlandet, men ikke her i Norge.

  Sharps MT-AV1:

Sharp MT-AV1
Sharp MT-AV1

Dette er et typisk eksempel på en dings som ikke dukker opp i norske butikker. Maskinen er en lommemaskin som kan spille av både video og lyd fra et 256 MB minnekort.

GPS-telefoner fra Motorola:

I USA får du kjøpt GPS-telefoner som gir nøyaktig posisjon og kan fortelle sykebiler, brannvesen og politi akkurat hvor du er når du ringer dem.

 • Mobilen hjelper sykebilen å finne deg

  iMode-telefoner:

  Millioner av japanere har tatt i bruk mobiltelefoner som ikke krever masse innstillinger og tukling for å gi fargerike spill og nettsider.

  Linux-kit for Playstation 2:

  Du må ut på nettet for å bestille settet som kan gjøre om din Playstation 2 til en generell Linux-PC.

  Blackberry:

  Blackberrys SMS/personsøkere med GPRS og Java er blitt meget populære i USA

  Microsoft Xbox Live:

  Den nye versjonen av Xbox som kan kobles til nettet og lar deg spille mot andre, ble lansert i USA i midten av november. Planlagt lansering her i Norge er midten av mars.

 • Nå plugges Xbox til Internett

  Flere dingser: Ta Dingse-quiz'en vår

Til toppen