JUSS OG SAMFUNN

Ti land krever bedre personvern fra Google

Søkegiganten får kraftig kritikk for Buzz-fadesen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. apr. 2010 - 10:40

Googles troverdighet innen personvern ble skadeskutt da selskapet i februar i år introduserte den sosiale nettverkstjenesten Buzz, uten at det gikk klart fram for brukerne hvilken personlig informasjon som ble offentliggjort. Riktignok var Google relativt raske med å beklage og endre funksjonen som automatisk brukernes kontaktnett tilgjengelig for alle, basert på oppføringene i adresseboken til brukernes Gmail-konto.

Nå får denne episoden et etterspill.

Personvernmyndigheten i Canada, Frankrike, Irland, Israel, Italia, Nederland, New Zealand, Spania, Storbritannia og Tyskland har sammen sendt et brev til Google-sjef Erics Schmidt. I brevet heter det at man er bekymret over at Google for ofte ser ut til å glemme personvernrettighetene til verdens innbyggere.

I brevet fokuseres det første og fremst på Google Buzz-episoden, som over natten gjorde e-posttjenesten Gmail om til en sosial nettverkstjeneste, men også Google Street View nevnes.

Gruppen med personvernrepresentanter erkjenner at Google ikke er den eneste aktøren som har lansert tjenester uten tanke på brukernes personvern, men håper at Google, som en leder innen nettverdenen, nå vil kunne framstå som et forbilde som andre vil følge.

Representantene ber derfor Google, samt alle andre organisasjoner som betros personlig informasjon, om å innføre visse grunnleggende personvernprinsipper direkte i designen av nye nettjenester. Det følgende prinsippene foreslås som et minimum:

  • samle og prosesser bare den minst mulige mengden av informasjon som er mulig for å oppnå den identifiserte hensikten med produktet eller tjenesten.
  • tilby klar og utvetydig informasjon om hvordan personlig informasjon vil bli brukt for å tillate brukere i å gi et informert samtykke.
  • etabler standardinnstillinger som beskytter personvernet.
  • sikre at innstillingene for kontroll av personvernet er fremtredende og enkle å bruke.
  • sikre at alle personlige data er tilstrekkelig beskyttet
  • tilby brukerne enkle metoder for å slette sine kontoer og innfri brukerne forespørsler på en betimelig måte

En PDF-kopi av brevet er tilgjengelig via lenken nederst i saken.

En talskvinne for Google vil ikke kommentere brevet overfor Wall Street Journal, utover å fortelle at selskapet har uttalt seg offentlig om disse problemstillingene tidligere.

- Timingen deres er virkelig ironisk, gitt at vi på tirsdag kommer til å komme med en viktig kunngjøring om gjennomsiktighet knyttet til henvendelser fra regjeringer, forteller talskvinnen.

Denne kunngjøringen, som altså skal komme senere i dag, skal ha vært under planlegging i flere måneder.

Brevet til Google (184 kB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.