Ti nye norske IT-selskaper går mot børs

Catch, Opera og NextGenTel har fått høye prislapper ved å gå på børs. Her er de ti neste kandidatene.

Catch, Opera og NextGenTel har fått høye prislapper ved å gå på børs. Her er de ti neste kandidatene.

Flere IT-selskaper sikter mot børsen. IT-markedet er i vekst og kapitalmarkedet har bedret seg kraftig. Det gjør at stadig flere selskaper vurderer børsnotering enten på kort eller lengre sikt. digi.no kjenner til at flere enn ti norske IT-selskaper vurderer notering enten i år eller innen få år.

Det er allerede bestemt at bredbåndsselskapet Catch Communications og bredbåndsteknologi-selskapet AxxessIT skal på børs. Catch skal noteres i slutten av mars, mens AxxessIT skal på børs innen sommeren.

- Styret har besluttet at vi skal på børs innen 1. halvår i år. Det gjøres blant annet for å sikre bedre likviditet i aksjen, sier administrerende direktør Erik Nanseth i Axxessit.

Selskapet har flere store institusjonelle eiere som har satset stort på selskapet. Siden oppstarten i 2000 er det investert rundt 350 milllioner kroner på produkt- og markedsutvikling. Gambak-sjef Jan Eiler Fleischer har tidligere uttalt at "AxxessIT er en av perlene blant norske IT-selskaper".

Det finnes imidlertid flere lovende IKT- selskaper i Norge. Fra før har mobilselskapet Chess og programvareselskapet Mamut annonsert at de skal på børs. I tillegg har Telitas snakket om notering. digi.no kjenner til at det er flere andre IT-selskaper som vurderer børsnotering, enten i år eller på noen få års sikt.

Liste over børskandidater:

Chess

Mamut

Telitas

Chipcon

Cellus

Trolltech

Powel

Component Software

AKVAsmart

Maritech

Chess er trolig ikke langt unna en børsnotering. Selskapet skulle egentlig noteres tidligere, men det har blitt utsatt.

    Les også:

Nå er det i første omgang Catch og AxxessIT som står for tur på børsen. Administrerende direktør Erik Nanseth i Axxessit har høye ambisjoner for selskapet, og har stor tro på at det vil lykkes.

- Ambisjonen er å bli ledende leverandør innen multi service access nett. Vi har en meget konkurransedyktig produktportefølje, som vi jobber veldig hardt med å markedsføre globalt. Vi vil vise at det går an å få til noe i Norge med den basisen vi har, sier Nanset.

Både utvikling og produksjon av produktene foregår i Norge. Selskapet sprang ut fra Alcatel i 2000, og det er siden da investert rundt 350 millioner kroner på produkt- og markedsutvikling. Selskapet har rundt 170 ansatte i Halden, Oslo, Bergen, Frankfurt, Warsawa og London, og har teleoperatører over hele verden som potensielle kunder.

Selskapet har fått en avtale med Cisco, som distribuerer produktene med Ciscos merkenavn. I tillegg har selskapet andre distribusjonskanaler i Europa. I fjor fikk selskapet et underskudd på drøye 60 millioner kroner av en omsetning på 110 millioner kroner. Det omsettes aksjer i gråmarkedet, noe som priser selskapet til rundt 550 millioner kroner.

Produktene er plattformer og programvare som håndterer bredbånds-trafikk. Det er produkter som teleoperatørene kan installere hos sine kunder, som organiserer data-og teletrafikk på en bedre og billigere måte.

Eiere i selskapet er Norgesinvestor, Gambak, Storebrand Livsforsikring, KLP Forsikring, Statoil Pensjonskasse & Forsikring, Borea, Gregory Garvey, Jan Olav Aamild, Pareto Securities, Den Norske Krigsforsikring for SKIB og Four Seasons Venture III. De største eierne er imidlertid styremedlemmene og selskapets ledelse (12,7%) og ansatte (13,5%). Sekkeposten "andre eiere" utgjør 26,9 prosent. I tillegg har Deutsche Bank bidratt vesentlig i et konverteringslån på 80 millioner kroner.

Til toppen