BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ti prosent bedre fra IBM

IBMs tredje kvartal viser en framgang i omsetning på åtte prosent til 20,1 milliarder dollar i forhold til samme kvartal i fjor. Driftsresultatet økte med ti prosent til 1,49 milliarder dollar.

Eirik Rossen
21. okt. 1998 - 12:38

IBMs toppsjef Louis Gerstner sa at et bedre sammensatt utvalg av produkter og tjenester og større effektivitet har gjort det mulig å fronte problemer som prispress mot PC-er og minnebrikker, behovet for å definere PC-ens rolle på det profesjonelle markedet, og økonomiske problemer i Asia, Latin-Amerika og det som pent kalles de "oppadstigende markedene". Prisen på minnebrikker har falt med hele 70 prosent.

Maskinvareomsetningen økte med fire prosent i forhold til samme kvartal i fjor, til 8,7 milliarder dollar. PC-omsetningen sto stille, mens stormaskiner vokste kraftig. Stormaskiner står for nesten 35 prosent av IBMs profittmargin. Dessverre vokser de langt mer i MIPS (135 prosent) enn i dollar. AS/400 og RS/6000 er også profitable. Det som er skjedd med PC-er er at lagerbeholdningen er kraftig redusert. Målt fra forhandlere økte PC-salget med 30 prosent, målt i verdi. Service og tjenester økte med 23 prosent til 5,8 milliarder dollar, mens vedlikehold falt med åtte prosent til 1,4 milliarder dollar.

Programvare økte med fem prosent til 3,2 milliarder dollar. Økningen var sterkest innen databaser, AS/400 og Tivoli.

I Nord-Amerika gikk det 15 prosent bedre, til 10 milliarder dollar i omsetning, mens det amerikanerne ynder å kalle "EMEA" (Europa, Midt-Østen og Afrika) økte med 16 prosent til 6,1 milliarder dollar. På den andre siden falt Asia/Stillehavet med 16 prosent til 3,2 milliarder dollar og Latin-Amerika med sek prosent til 840 millioner dollar.

Gerstner uttrykte forsiktig optimisme for fjerde kvartal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.