Det er mye funksjonalitet i både Windows 10 og eldre utgaver som er litt skjult. I denne saken forteller vi om noen av dem. (Bilde: Kurt Lekanger)
EKSTRA

Tips og triks for Windows-brukere

Ti smarte Windows-tips du kanskje ikke kjente til fra før

Operativsystemer som Windows har en masse funksjonalitet som det krever en hel del nysgjerrighet for å oppdage. Dette til tross for at mye av denne funksjonaliteten kan være nyttig også for andre enn superbrukerne. 

I denne artikkelen har vi samlet en hel del tips og triks som i alle fall kan brukes i Windows 10, men i noen tilfeller også i eldre utgaver. Noen av tipsene er nok mest for viderekommende brukere med litt avanserte behov. Men det aller meste er enkelt å få til. 

Noen av tipsene vil muligens ikke fungere i de enkleste Windows-utgavene, slik som Windows 10 Home. Andre vil bare fungere i 64-bits utgaver av Windows. Mange av tipsene krever at man har administratorrettigheter i Windows.

Ledetekst med administrasjonsrettigheter

Vi starter med et tips som kan komme til nytte også i senere tips, nemlig hvordan man raskt og enkelt åpner et kommandolinjeverktøy, altså et verktøy som ligner på salige MS-DOS, og som har fulle administrasjonsrettigheter. Dette kan gjøres ved å skrive cmd i søkefeltet eller i startmenyen, for deretter å høyreklikke på treffet man får, som kalles for Ledetekst, og deretter velge Kjør som administrator fra menyen som vises.

Men langt raskere er det å benytte en tastekombinasjon. Trykk ned Windows-tasten og x-tasten. Slipp begge taster og trykk m-tasten. Dette forutsetter riktignok at man har valgt norsk språk i Windows. Med engelsk språkdrakt er tastekombinasjonen Windows + x, og deretter a-tasten.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no og Digi.no hver uke.

Eksklusive artikler | Fordypning og innsikt | Rabatt på konferanser

månedlig

Kr 199
Kr 50 per uke
Prøv gratis
Første måned gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Til toppen