ANALYSER

Ti teknologier som vil forandrer verden

Disse 10 teknologiene vil endre både IT-bransjen og resten av næringslivet.

25. mai 2007 - 09:49

Analyseselskapet Gartner lever av å rådgi store internasjonale selskaper i hva som skjer og hva de bør gjøre innen IT. Analysene varierer fra overordnede makroanalyser, til mer spesifikke råd på spesifikke teknologier og IT-prosesser.

På selskapets konferanse i Barcelona tidligere denne uken, der digi.no var tilstede, la Gartner frem det de mener er de viktigste "disruptive teknologiene" som vil kunne forandre verden de neste fem årene.

"Disruptive technology" er en teori som professor Clayton M. Christensen dro frem i sin bok Innovators Dilemma, der han beskriver teknologier som endrer spillereglene i en bransje. Etablerte aktører har som oftest problemer med å ta innover seg disse endringene før det er for sent, og dermed har de åpnet markedet for en ny aktør som raskt inntar den dominerende posisjonen forran den etablerte aktøren.

    Les også:

Senere kom Christensen med en oppfølger til boken, som fikk navnet Innovators Solution. Der beskriver han blant annet hva etablerte aktører bør gjøre for ikke å bli overlumpet av nye disruptive teknologier.

Som nevnt er det stort sett store etablerte internasjonale bedrifter som kjøper råd og tjenester av analyseselskapet Gartner, og her er deres liste over hva disse selskapene bør følge med på de neste fem årene:

  1. Flerkjernede prosessorer
  2. Web-plattformer
  3. Brukergrensesnitt
  4. Web mashups
  5. Sosial programvare
  6. Tera-arkitektur
  7. Strøm og "grønn" IT
  8. Virtuelle verdener
  9. Video
  10. Semantisk web

De fleste av disse teknologiene er allerede godt i gang med å påvirke IT-markedet, og de trenger trolig ingen nærmere beskrivelse.

Moores lov har lenge vært styrende for prosessorens utvikling. Nå gjør Gartner en liten justering av den, og sier at antall kjerner på prosessorene vil dobles hver attende måned.

På brukergrensesnitt dreier det seg om de mange nye grensesnittene som blir tilgjengelig i tillegg til den mer vante PC-skjermen. Gartner trekker frem Holografiske 3D-briller, bøyelig elektronisk papir, lukte-systemer og virtuelle berøringshansker som eksempler på teknologier som vil forandre markedet på dette feltet.

Tera-arkitektur er et samlebegrep for maskinvare, hypervisor-teknologi og virtualisering som gjør det mulig å komponentisere og automatisere selvoppbyggende infrastruktur.

Mashups er en webside eller en applikasjon som kombinerer innhold fra flere kilder og som presenterer det som en enkel og integrert applikasjon. Det gjøres mulig gjennom åpne API-kall til tjenester som Google Maps og lignende gjennom web services.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.