Ti ting vi vil le av om fem år

IT og tele har endret våre liv, men vi lever fremdeles med noen meningsløse problemer som vi vil le av når vi tenker tilbake om fem år. Her er noen av dem:

IT og tele har endret våre liv, men vi lever fremdeles med noen meningsløse problemer som vi vil le av når vi tenker tilbake om fem år. Her er noen av dem:

Internett, digitale kameraer, mobiltelefoner, dataspill og mye annet har gjort kvantesprang de siste ti årene og forandret livene våre.

Men på enkelte områder henger utviklingen etter og vi lever med tungvinte løsninger som vi ofte ikke tenker på fordi vi er så vant til dem.

digi.no har forsøkt å løfte blikket og peke ut noen områder som burde ha bedret seg kraftig, eller er på vei til å bli det. For på samme måte som vi ler når vi tenker på en verden uten mobiltelefoner eller Internett, kommer vi til å le av en rekke ting vi tar for gitt i dag.

Vi har tenkt på noen, men vi vil gjerne motta dine meninger. Tips oss om flere håpeløsheter på er@digi.no.

1: Batterilevetid på bærbare

Produsenter av bærbare PC-er slåss om hvem kan gi deg fem eller seks timer arbeidstid. Dette er jo helt latterlig dårlig - en bærbar datamaskin burde holdt i minst et par arbeidsdager.

2: Oppstart av datamaskiner

Hver dag må vi vente et par minutter på å starte opp PC-ene våre. Hjelpen er underveis i form at magnetisk minne som holder på alt selv om du skrur av strømmen.

3: Telefonnummer

Hver og en av oss husker en større mengde telefonnummer, noe som egentlig er svært gammeldags. Du burde kunne si hvem du ønsker å ringe til og bli satt over automatisk og vi snakker ikke om opplysningen.

4: Kabler

Bak alle datamaskiner, stereoanlegg og TV-er finner du en kabeljungel. I tillegg har ethvert hjem en større samling overganger, kabler og transformatorer. Vi ønsker oss trådløs kommunikasjon og noen standarder for strømforsyninger.

5: Tukling i PC-kasser

Skal du sette inn en DVD-spiller eller en ny harddisk, må du leke ingeniør og rive i kabler og jumpere. Man burde ha kunnet koble til/bytte ut slike komponenter gjennom standard-skuffer på forsiden av datamaskinen.

6: Operativsystemer som trenger fiksing og administrasjon

Det begynner å bli bedre, men fremdeles bruker vi altfor mye tid på å vedlikeholde våre operativsystemer. Vi må få mer automatikk, både i feilhåndtering og oppdatering. Ja, vi må gi slipp på kontrollen, men dette er den eneste veien å gå.

7: Viftestøy

Synes du det er deilig å skru av datamaskinen etter en lang dag? Burde ikke alle maskiner vært vifteløse eller laget mye mindre støy? Nye strømsparende prosessorer kommer til å avhjelpe dette problemet.

8: Stereoanlegg og CD-hyller

Om fem år vil svært mange av oss ha ryddet vekk både stereoanlegget og CD-hyllen. Musikken vil ligge på en harddisk eller være en tjeneste over Internett. Platebransjen stritter i mot, men vil over tid måtte innse at CD-en er en tapt sak.

9: CRT-skjermer

Dagens store dataskjermer kommer til å få oss til å skratte om fem år. Hvordan fikk vi plass til noe som helst annet på skrivebordet eller i stua? For ikke å snakke om stråleproblemene og hvor uskarpe så mange monitorer var.

10: Mange kontaktpunkter

I dag har de fleste av oss flere epost-adresser, tre telefon-nummer (jobb, hjemme og mobil), bruker Instant Messaging og mottar kanskje også faks. Dette må få en felles meldingsboks som kan aksesseres fra PC-en og mobilen.

Til toppen