Ti tusen nye prøvekunder får beta av Office 10

10.000 kunder får i disse dager tilsendt beta 2 av et av Microsofts viktigste produkter, kontorpakken Office 10. En endelig utgave ventes innen juni neste år.

Kontorsuiten Microsoft Office omfatter applikasjoner som tekstbehandleren Word, regnearket Excel, presentasjonsprogrammet Powerpoint og e-postklienten Outlook. Det har gitt Microsoft et de facto monopol i dette markedet, med minimal konkurranse fra utfordrere som Corel WordPerfect Office og Lotus SmartSuite.

120 millioner lisenser er solgt, og piratkopieringsandelen antas å være svært høy. Microsoft oppgir ikke hvor mye Office bidrar med til selskapets årsomsetning på nærmere 23 milliarder dollar (regnskapsåret fram til 30. juni 2000), men man kan gjette at andelen ligger et sted mellom tretti og femti prosent.

- Office 10 er bare et kodenavn, advarer produktsjef Lisa Gurry som presenterer beta 2 for utvalgte europeiske journalister i Microsofts hovedkvarter i Redmond.

- Beta en ble sendt ut til 3000 kunder tidlig i august. Runden var vellykket. Beta 2 er mer stabil og samler forbedringene vi fikk tilbakemeldinger om. Beta 2 sendes nå ut til 10.000 kunder verden over.
Gurry presiserer at den offisielle tidsplanen for etterfølgeren til Office 2000 innebærer at den endelige utgaven skal slippes en gang i løpet av første halvår 2001, og at vi ikke bør ha forhåpninger om at det vil skje før "ganske seint på vårparten".


- Office 10 er ennå ikke det vi vil kalle "Office .Net", sier Gurry. - Det er et skritt på vei mot denne visjonen.

Hos Microsoft betegner ".Net" strategien som er utarbeidet for å realisere oppfatningen om at applikasjoner vil hovedsakelig leveres som tjenester i et nettverk. Office 10 skal fortsatt installeres på lokale harddisker. Man kan imidlertid forvente en bedre tilpasning til abonnementsordninger enn det Office 2000 tilbyr.


Forbedringene i forhold til Office 2000 gjelder først og fremst brukervennlighet, bedre samarbeidsordninger, sikkerhet og tilpasninger til Internett. Word-dokumenter, Excel-regneark og Powerpoint-presentasjoner vil kunne lagres i xml-format. Det blir lettere å slå av automatiske funksjoner man ikke liker. Ny funksjonalitet kalt "Team Workspace" gjør det mulig for enhver Office-bruker å opprette et lukket og sikkert nettsted for å støtte opp om et samarbeidsprosjekt. Sikkerhetsoppgraderingen som kom til Outlook i våres er innlemmet i Office 10 og samtidig gjort mer konfigurerbar.
;