FORBRUKERTEKNOLOGI

Tid for å kjøpe mer minne

Overproduksjon av minne har ført til store priskutt. Nå kan tiden være inne for å kjøpe mer minne til PC-en.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 2007 - 13:26

Til tross for at Windows Vista har ført til at en gjennomsnittlig, ny PC trenger mer minne enn tidligere, er etterspørselen etter minnemoduler langt lavere enn produksjonen. Dette, kombinert med svært lav dollarkurs, har ført til at prisene for DRAM, det vil si minnetypen som benyttes i så godt som alle datamaskiner, også har blitt svært lave.

De fleste kan nå fylle opp PC-en sin med minne for under en tusenlapp.

De fleste moderne PC-er har to eller fire spor for minnemoduler og støtter gjerne 2 eller 4 GB med minne, i blant også mer. Men for de færreste har det per i dag noen hensikt å installere mer enn 4 GB med minne, med mindre man har eller planlegger å ta i bruk et 64-bits operativsystem.

Ifølge nettstedet DRAMeXchange.com, som overvåket spot- og kontraktprisene på blant annet DRAM. Prisen for en vanlig minnetype som 667 MHz DDR2 i brikkestørrelser på 1 gigabit, har falt med 5 prosent bare den siste uken.

Nettstedet Prisguide.no viser også historiske priser for en rekke produkter. Der går det fram at en 1 GB Kingston ValueRAM DDR2-667-modul, som er en av de billigste minneproduktene, nå kan kjøpes for ned mot 150 kroner per stykk, avhengig av forhandler. I begynnelsen av februar i år var prisen omtrent 575 kroner.

Et tilsvarende produkt for bærbare PC-er, Kingston ValueRAM DDR2-667 SO-DIMM, er nå tilgjengelig for omtrent 175 kroner. Prisen ved inngangen av februar var på omtrent 600 kroner.

Tilsvarende minnemoduler med 2 GB kapasitet koster ikke stort mer enn to 1 GB-moduler og kan være et fornuftig kjøp siden fordi man med slike moduler bedre utnytter det tross alt begrensede antall spor som er tilgjengelig for minnemoduler i en PC. For systemer med dual-channel-støtte bør man kjøpe et minnesett bestående at to like minnemoduler for å få best mulig ytelse.

Prisen på raskere minne, minnemoduler med mer avanserte egenskaper, nye minnetyper og minnetyper som ikke lenger benyttes i nye systemer, kan ofte være betydelig høyere enn prisene nevnt over.

DRAMeXchange forventer at prisene vil holde seg lave i flere uker framover, ikke minst fordi etterspørselen rundt jul og nyttår er svært lav i Europa og USA i denne perioden. I første kvartal ventes det at en rekke produsenter, ikke minst i Sør-Korea, vil redusere produksjonen av DRAM med mellom 10 og 25 prosent. Dette, sammen med introduksjonen av Service Pack 1 til Windows Vista og sesongmessige variasjoner i etterspørsel, ventes å bidra til mindre overproduksjon. Dette kan igjen bety høyere priser.

Man kan selvfølgelig også for seg at prisene på kort sikt vil kunne falle enda mer, men aktører i bransjen, blant annet Kingston, mener dette ikke er så sannsynlig siden mange allerede i dag leverer minnebrikker med tap.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.