Tiden renner ut for Nokia

Elendige salgstall kan føre til slakt av den finske giganten.

Nokias toppsjef, Stephen Elop, begynner å gå tom for tid. Onsdag varslet han om elendige tall for første kvartal. Det kan føre til en slakt av selskapet.
Nokias toppsjef, Stephen Elop, begynner å gå tom for tid. Onsdag varslet han om elendige tall for første kvartal. Det kan føre til en slakt av selskapet. (Bilde: Rick Wilking/Reuters/SCANPIX)

Elendige salgstall kan føre til slakt av den finske giganten.

Nokia sjokkerte i går markedet da de varslet markedet om svært svake resultater for første kvartal samt presenterte salgstall for sine Windows Phone-baserte Lumina-telefoner.

Aksjekursen stupte 15 prosent, det verste fallet siden mai 2011 og førte selskapets markedsverdi ned til 12,2 milliarder euro eller 92,4 milliarder norske kroner.

Ifølge Bloomberg News har Nokia falt med over 70 milliarder euro i markedsverdi siden Apple introduserte sin iPhone i 2007. Det er nå helt tydelig at tiden begynner å renne ut for Stephen Elop, Nokias amerikanske toppsjef.

Nokia selger 70 prosent av sine telefoner i markeder utenfor Europa og Nord Amerika, og merker derfor en kraftig konkurranse fra lavprisaktører med base i Kina. Dette skjer samtidig som de blir skvist i konkurransen fra Android-telefoner og iPhone i markeder med langt høyere priser og marginer.

Nå har flere til orde for at Elop og Nokia tar radikale grep for å redde det som er igjen av aksjonærenes verdier.

– Hvorfor ikke prøve å selge sin mobiltelefon-divisjon og bare satse på smarte enheter, spør analytiker Adnaan Ahmad i Berenberg Bank. Han sier til Bloomberg New at denne divisjonen har falt med en tredjedel det siste kvartalet.

Tidligere Nokia-analytiker Horace Dediu, er enig og mener de også burde kunne selge en del av sin patentbase til for eksempel Microsoft eller andre som er interessert i denne type verdier. Deidu mener at Nokia er i ferd med å bli et nytt Motorola: et smarttelefonselskap som endte med å bli kjøpt opp.

Det har også lenge vært spekulert i et oppkjøp fra Microsoft. De to har et tett samarbeid og er begge helt avhengig av at Microsofts sine produkter slår an i markedet for mobile enheter. Elop har tidligere avvist at et salg til den amerikanske programvaregiganten er aktuelt. Uansett virker det umulig for selskapet å fortsetter i dagens spor.

    Les også:

Til toppen