Tiden renner ut for norsk digital-TV

Telenor, NRK og TV 2 gav seg selv frist ut året til å bli enige om å bygge digital-TV-nett i Norge. Partene er langt fra enige og klokken tikker.

Telenor, NRK og TV 2 gav seg selv frist ut året til å bli enige om å bygge digital-TV-nett i Norge. Partene er langt fra enige og klokken tikker.

Nå har tre av Norges mektigste media-selskaper forhandlet i over ett år om å lage et digitalt TV-nettverk for Norge. Planen har vært å bytte ut dagens analoge TV-master med digitalt sendeutstyr og dele ut eller sterkt subsidiere digitale TV-mottakere til alle norske husstander.
Slike mottakere vil gi bedre lyd og bilde samt interaktive tjenester og muligheter for epost og annet. Men prislappen er høy, til dels på grunn av den norske geografien. Fire milliarder kroner er et anslag fra Telenor.


Partene har et stort tidspress på seg og ble reddet av at utlysningen av konsesjonen for digitalt bakkenett ble utlyst. Men den kommer etter alt å dømme tidlig på nyåret og da må partene gjøre et valg. Spørsmålet er hva som skal skje nå, som ikke har skjedd i løpet av 12-13 måneder.

7. september sa Telenor-sjef Tormod Hermansen at han nå mente partene snart burde bli enige.

- Om vi skal digitalisere sammen, så må dette skje forholdsvis raskt nå, sa Hermansen da han presenterte Telenors virksomhet på Svalbard i september.

Senere rykket også TV 2-sjef Kåre Valebrokk og NRK-sjef John G. Bernander ut og sa at partene burde være ferdig i løpet av året skulle det bli noe.


Nå er det igjen tre-fire arbeidsdager av året, og partene har ingen avtale.

En ringerunde til de tre digital-kameratene avduker ingen store ønsker om å levere ut informasjon om de svært viktige forhandlingene. digi.no får dog avklart enkelte ting, selv om kommentarene fra partene totalt sett ikke gir stor grunn til optimisme.

Forhandlingene går videre, men partene står fremdeles svært langt fra hverandre. Forhandlingene er ikke i noen sluttfase der man diskuterer detaljer, man er uenige om selve modellen for samarbeidet. Etter hva digi.no forstår ønsker ikke NRK og TV 2 at Telenor skal "eie" kunden som det heter på bransjespråket - det vil si være den som fakturerer kunden.

Men Telenor forlanger nok mye, for det er Hermansen som skal finansiere mesteparten av regningen. NRK sliter med underskudd og TV 2 er heller ikke rike.

- Det er ikke satt noen dato for et nytt møte, men det kommer, forteller rådgiver Johan Thorud i NRK.

Han vil ikke si noe om forhandlingene. På direkte spørsmål fra digi.no sier informasjonssjef Rune Indrøy i TV 2 at "det har vært bevegelser i samtalene gjennom høsten". Mer vil han ikke si.

- Vi regner på forskjellige modeller for kombinasjoner med satellitt, kabel og bakkenett som kan redusere totalregningen, forteller Arild S. Johannessen, informasjonssjef i Telenor Plus.

Det andre som er klart er at Telenor ser ut til å skjerme digital-TV for sparekniven. Telenor har i løpet av høsten trukket i nødbremsen for å spare penger, noe som har gått hardt ut over en rekke prosjekter, datterselskaper og planer. Men ifølge Thorud har ikke Telenor signalisert noen redusert vilje til investeringer i digital-TV.

Til toppen