ANALYSER

Tidligere ansatte truer IT-sikkerheten

Fri tilgang til IT systemene på sin tidligere arbeidsplass.

31. mars 2009 - 08:55

Hvem har rett til tilgang på informasjon og hvordan får de tilgang på informasjonen? Dette er spørsmål som i dag opptar mange bedrifter og som medvirket til at CA støttet en undersøkelse av 1000 mennesker i samtlige nordiske land om hvordan de behandler forretningskritisk informasjon ved jobb skifte.

Undersøkelsen avdekket at hele en av ti arbeidstakere i de nordiske landene har tilgang til sensitiv forretningsinformasjon opptil et år etter at de forlot sin forrige jobb.

De fleste i undersøkelsen hadde tilgang til kundeinformasjon og 7,3 prosent av dem som svarte vurderte denne informasjonen som mest verdifull å ta med seg til neste arbeidsplass. Det var imidlertid få som rangerte passord høyt på listen over viktig informasjon å ta med seg, men det var fire ganger så mange norske respondenter (4,4 prosent) som vurderte denne forretningskritiske informasjon som viktig sammenlignet med sine danske kolleger (1,2 prosent).

Om lag 17,3 prosent av svenske respondenter svarte at stjålet informasjon var mest verdifull for sine nye arbeidsgivere, sammenlignet med 9,3 prosent nordmenn. Bare 5,9 prosent av de danske respondentene vurderte denne informasjonen som verdifull.

- Det er svært viktig at bedriftene er klar over de ansattes tilgangsrettigheter til bedriftsinformasjon. Informasjonen som en HR ansatt har tilgang til er svært forskjellig til den informasjonen som en salgsrepresentant bør ha tilgang til. Når stillingsinstruksen forandres eller ansatte forlater en organisasjon må bedriftene være i stand til å begrense tilgangsrettigheter til alle de ulike systemer med engang – hvis ikke vil potensielt viktig konkurranse informasjon være i sikkerhetsfare, sier CA sikkerhetsekspert Ulf Södergren.

CA startet IT Security and the Public survey i år og undersøkte den generelle befolkningen innenfor sikkerhet og personlig oppfatning av dette i sammenheng med bytte av jobb. Totalt 1000 personer deltok via et web panel i Sverige, Danmark, Norge og Finland. Undersøkelsen ble gjennomført av det uavhengige analyse selskapet Cint mellom 10.februar og 17.februar 2009.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.