Tidligere Intel-toppsjef Paul Otellini (66) er død

Paul S. Otellini skapte vekst for Intel i en turbulent tid og ble selskapets første toppsjef uten ingeniørbakgrunn.
Paul S. Otellini skapte vekst for Intel i en turbulent tid og ble selskapets første toppsjef uten ingeniørbakgrunn. (Bilde: Intel)

Intels tidligere toppsjef gjennom mange år er død. Silicon Valley-veteranen Paul Otellini sovnet inn på mandag 66 år gammel. Det opplyser brikkegiganten i en kunngjøring.

Under hans ledelse ble Intel verdens største leverandør av prosessorer til servere og datasentre. Det var også i denne perioden at Apple gikk over fra PowerPC-arkitektur til Intel-baserte x86-brikker i Mac.

– Det er med dyp sorg vi mottok budskapet om Pauls bortgang. Han var kundens urokkelige stemme i et hav av ingeniører, og han lærte oss at vi bare kan vinne dersom vi setter kundene først, sier Intels toppsjef Brian Krzanich i en uttalelse.

I Otellini-årene 2005 til 2011 økte Intels årsomsetning fra 38,8 milliarder dollar til 54 milliarder dollar. Samtidig økte det årlige aksjeutbyttet fra 1,40 dollar til 2,39 dollar. Han tilskrives æren for en vellykket snuoperasjon i 2006 da 10 500 ansatte – ti prosent – måtte slutte. Dette, samt endringer i design og produksjon, førte til tre milliarder dollar i reduserte årskostnader.

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at Intel mislyktes på mobilfronten. Blant tiltakene Otellini tok i 2006 var å kvitte seg med en tapsgivende satsning på ARM-brikker. Siden har ARM-baserte nettbrett og smartmobiltelefoner bidratt til å tære på pc-markedet som Intel i stor grad lever av.

Otellini ble født i San Francisco den 12. oktober 1950. Han tok utdannelse innen økonomi og ledelse og etter fullført MBA (master of business administration) ved University of California, Berkeley i 1974 gikk han rett til Intel.

Der ble han i hele sitt yrkesaktive liv, og var del av den øverste ledelsen siden 1993 da han ble utpekt til senior visepresident. I perioden 2002 til 2005 var han chief operating officer. Han rykket deretter helt til topps. Han ble også brikkeselskapets første konsernsjef uten ingeniørbakgrunn.

Etter at han trakk seg ut av selskapet i 2013, har han helt til det siste holdt aktive styreverv blant annet i Google. Googles administrerende direktør Sundar Pichai skriver at han vil bli dypt savnet. Paul Otellini etterlater seg kone og to barn.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen