OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Tidligere Mozilla-leder: – Google har sabotert Firefox i årevis

Tidligere visepresident for Firefox-gruppen hos Mozilla, Johnathan Nightingale, har anklaget Google for systematisk å sabotere Firefox med bevisst amatørmessig utvikling på selskapets plattformer.

Firefox ble den viktigste utfordreren til hegemoniet til Internet Explorer 6, men har tapt kraftig i konkurransen med Google Chrome, som har store fordeler ved å ha Googles egne tjenester som hjemmebane.
Firefox ble den viktigste utfordreren til hegemoniet til Internet Explorer 6, men har tapt kraftig i konkurransen med Google Chrome, som har store fordeler ved å ha Googles egne tjenester som hjemmebane. Foto: Reuters/Albert Gea
Rune Bang Frederiksen, Version2.dk
16. apr. 2019 - 13:00

– Google brukte selskapets store internettplattformer til å undergrave Firefox. Slik kan man oppsummere anklagen som Johnathan Nightingale, tidligere visepresident for Firefox-gruppen i Mozilla, kommer med i en Twitter-tråd.

– Gmail og Google Docs begynte å ha selektive ytelsesproblemer i Firefox, og hver gang sa de «Oops, det var en feil. Vi fikser det i neste 'push' om to uker». Om og om igjen. Det var dusinvis av «oops». Hundrevis, kanskje?, skriver Nightingale.

Også Edge

Dette er ikke første gang Google anklages for å skape ulike forhold i konkurransen mellom nettlesere. I slutten av 2018 ble det klart at Microsofts Edge-nettlesere skal gå over fra å bruke EdgeHTML som renderingmotor, til å bruke Googles Chromium-motor. 

Den gang sa et tidligere medlem av Edge-team at man skifter fordi Edge-teamet ikke kunne holde følge med de endringer Google gjør i deres egne plattformer, som fungerer raskere i Chrome.

Blant de endringer Google har gjort, som forringet ytelsen i konkurrerende nettlesere, er innsettelsen av en tom div-tagg over YouTube-videoer. Dette førte til at maskinvareakselerasjonen i Edge ikke virket. Det ble også brukt et foreldet API som kun var implementert i Chrome. 

– Når Google vil ha noe gjort, er de meget effektive. Feil skjer, men når man ser et mønster av «oops» og utsettelser fra denne organisasjonen, så er du i ferd med å bli overliste, skriver Nightingale.

Google fikk i mars en bot på 13,7 milliarder kroner for konkurransehemmende virksomhet.

Artikkelen er levert av Version2.dk.

Les mer: Google får bot på 13,7 milliarder for å misbruke sin dominans i markedet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.