Tidligere NSA-sjef henter inn 270 millioner til oppstart

– Kyberangrep gir skade for milliarder av dollar hvert år. Vi trenger nye løsninger, sier pensjonert general.

Tidligere NSA-sjef henter inn 270 millioner til oppstart
Keith Alexander henter inn et større pengebeløp til sitt IT-sikkerhetsselskap. Bildet viser den nå pensjonerte NSA-generalen under et foredrag på hackerkonferansen BlackHat for to år siden. Bilde: Steve Marcus, Reuters / NTB scanpix

Keith Brian Alexander (63) er pensjonert firestjerners amerikansk general. I fjor la han en lang millitær karriere bak seg, da han gikk av som sjef for etterretningstjenesten NSA (National Security Agency).

Ingen har ledet USAs offensive og defensive kyberkapasiteter over et lengre tidsrom enn han. Alexander valgte i fjor å starte sitt eget IT-sikkerhetsselskap kalt IronNet Cybersecurity.

Mer om det: NSAs ekssjef søker patent på ny teknologi

Selskapet har nå hentet inn 32,5 millioner dollar i sin første investeringsrunde, kjent som en såkalt Serie A-investering. Beløpet tilsvarer litt over 270 millioner norske kroner.

Runden ble ledet av Donald Dixon fra investeringsselskapet Trident Capital Cybersecurity, en gammel venn av Alexander ifølge Wall Street Journal, samt investeringsselskapet Kleiner Perkins Caufield & Byers.

IronNet utvikler teknologi de hevder kan revolusjonere bedrifters evne til å forsvare seg mot hackerangrep. Løsningene skal oppdage og håndtere unormal aktivitet i infrastrukturen ved hjelp av avanserte atferdsmodeller og analyse.

Fra tidligere har selskapet oppgitt at det omfatter APT (advanced persistant threats), avanserte vedvarende trusler, et begrep som vanligvis benyttes om hackerangrep og spionasje utført av nasjonalstater.

– Skade for milliarder

I meldingen som gikk ut mandag skriver IronNet at teknologien deres gir sanntids analyse og visualisering av hele bedriftens IT-infrastruktur. Det oppgis at løsningene egner seg for analyse av flere petabyte med data.

– Kriminelle syndikater og nasjonalstater påfører enorm skade på privat sektor, i størrelsesorden hundrevis av milliarder dollar hvert år. Kybersikkerhet er blitt den mest påtrengende trusselen mot både det globale næringslivet og vår egen nasjonale sikkerhet, og de eksisterende tilnærmingene og løsningene for å beskytte nettverk holder ikke mål, sier Keith Alexander i en pressemelding.

Overgang fra NSA til privat næringsliv og IT-sikkerhetsbransjen er blitt ganske vanlig de siste årene. Keith Alexander er bare ett av flere eksempler på det. Tre av hans forgjengere har alle gått over til ulike sikkerhetsrelaterte konsulent og investeringsfirmaer, skriver Wall Street Journal.

Alexander blir for øvrig omtalt som en selverklært tilhenger av science fiction og noe av en nerd. I sin tid som øverste leder for det amerianske etterretningsorganet skal han ha satt særlig pris på en kommandosentral, utformet som en kopi av kommandobroen i Star Trek.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.