TELEKOM

Tidligere Skype-ansatte utfordrer Skype

«Et helt nytt kommunikasjonsnettverk».

Wire-appen er tilgjengelig på flere plattformer. Personvern, annonsefrihet, funksjonalitet og design er egenskaper som selskapet håper vil være tiltrekkende for mange brukere.
Wire-appen er tilgjengelig på flere plattformer. Personvern, annonsefrihet, funksjonalitet og design er egenskaper som selskapet håper vil være tiltrekkende for mange brukere. Bilde: Wire
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. des. 2014 - 15:10

Markedet for meldingstjenester, med eller uten tale- og videofunksjonalitet, er veletablert og overfylt. De mest brukte tjenestene har flere hundre millioner registrerte brukere. Likevel er det nå klart for en ny tjeneste, nemlig Wire.

Bak tjenesten står selskapet Wire Swiss, hvor en håndfull av de drøyt 50 ansatte har bakgrunn fra Skype. Dette inkluderer Wire-sjef Jonathan Christensen, som hadde lederstillinger i Skype mellom 2006 og 2012.

Wire støttes av Iconical, investeringsselskapet til Janus Friis, som grunnla Skype sammen med blant annet Niklas Zennström i 2003.

– Skype ble lansert for mer enn et tiår siden. Siden da har mye endret seg. Vi er alle vant til å bruke gratis samtaler og tekstmeldinger, og vi har gått over til å bære datamaskinene våre i lommen, sier Friis i en pressemelding.

– Det er på tide å skape de best mulige kommunikasjonsverktøyene, like vakre som de er nyttige. Wire er nettopp dette, hevder Friis.

Ifølge selskapet er Wire en ikke bare meldingsapp, men et kommunikasjonsnettverk for både meldinger, samtaler og deling av innhold som bilder, musikk og video. Det har blitt antydet av videosamtaler også kan bli lagt til på sikt.

– Vi spurte oss selv hvordan moderne kommunikasjon kan se ut og fungere. Hvordan kunne vi fult ut dra nytte av de nyeste enhetene og fordelene i nettskyen for å levere noe som er virkelig enkelt, veldig nytt og virkelig vakkert, sier Christensen.

I første omgang er Wire kun tilgjengelig som apper for iOS, Android og OS X. En webutgave skal også være på trappene. Windows er ikke nevnt.

Talefunksjonaliteten skal være basert på en lydteknologi selskapet selv har utviklet for å gjøre lyden i Wire så ren og klar som mulig. Ansvarlig for denne er Koen Vos, som tidligere har vært tungt involvert i lydformatene SILK og Opus.

Samtidig skal samtalefunksjonen være kompatibel med nettlesere som støtter WebRTC-spesifikasjonen.

Til Wall Street Journal sier Christensen at man i Wire også kan etablere grupper med flere brukere. Enhver bruker har rettigheter til å sparke ut andre brukere.

Selskapets forretningsplan dreier seg om salg av tillegg til appen. Selskapet vil ifølge Christensen ikke bruke personlige data til rettede annonser. Selskapet har lagt hovedkontoret til Geneve og utviklingsavdelingen til Berlin. Dette er ikke tilfeldig.

– Dersom noen er interessert i å få tilgang til brukerdataene vår, finnes det en formell og velregulert prosess for dette i Sveits. De er veldig oppmerksomme på personvern, og det samme gjelder Tyskland, sier Christensen til Gigaom. Taleanropene er ende-til-ende-krypterte. De tekstbaserte meldingene er krypterte mellom klientene og selskapets servere.

– Dersom du har en chat med flere brukere og ende-til-ende-kryptering, er det nødt til å skje en hel del nøkkelutveksling. Til slutt ødelegger du produktet og gjør det ubrukelig, sier Christensen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.