Tidoblet rekkevidde i nye Bluetooth

Forbedringene i versjon 4.0 åpner for helt nye bruksområder.

Tidoblet rekkevidde i nye Bluetooth

Forbedringene i versjon 4.0 åpner for helt nye bruksområder.

Bluetooth SIG introduserte i går neste generasjon av den trådløse Bluetooth-teknologien. Den sentrale nyheten i Bluetooth Core Specification Version 4.0 er støtten for en lavenergi-teknologi som skal åpne for helt nye bruksområder av Bluetooth.

Med den nye teknologien skal Bluetooth kunne benyttes av små enheter og sensorer drevet av knappbatterier. Ifølge Bluetooth SIG helse, sport og mosjon, sikkerhet og hjemmeunderholdning områder man ser for seg at lavenergi-teknologien vil komme til nytte.

Sentrale egenskaper for lavenergi-teknologien er svært lave effektnivåer både ved maksimal belastning, vanlig drift og i hvilemodus. Dette skal gjøre det mulig for enheter drevet av knappbatterier å operere i flere år uten batteriskift. I tillegg skal rekkevidden til Bluetooth bli langt langt bedre.

Bluetooth low energi skal støtte svært korte datapakker, mellom 8 og 27 oktetter. Disse overføres med en hastighet på 1 megabit per sekund. Teknologien benytter den samme formen frekvenshopping som andre Bluetooth-versjoner, innen 2,4 GHz-båndet.

Lavenergiutgaven skal plassere en betydelig mengde intelligens i vertskontrolleren. Dette skal åpone for at verten kan «sove» i lengre perioder og bare vekkes opp av kontrolleren når verten må utføre oppgaver. Det er på dette området man venter å kunne spare inn det meste av strømforbruket, siden det antas at verten bruker mer strøm enn kontrolleren.

Potensielle bruksområder for lavenergi Bluetooth
Potensielle bruksområder for lavenergi Bluetooth Bilde: Bluetooth SIG

Bluetooth low energy skal kunne opprette en forbindelse og overføre data i løpet av 3 millisekunder. Dette ventes å bli spesielt attraktivt for enheter som bare overføre korte skurer med data, før forbindelsen stenges igjen.

Forstørret modulasjonsindeks gjør det mulig for Bluetooth low energy å ha en rekkevidde på over 100 meter, ved ideelle forhold. Samtidig forbedres robustheten overfor interferens ved hjelp av 24 bit CRC på alle pakker. Samtlige pakker er kryptert med AES-128 og benytter en adresse på 32 bit, noe som tillater at flere milliarder enheter er koblet sammen.

Teknologien er optimalisert for én-til-én-forbindelser, men tillater også én-til-mange-forbindelser ved å bruke en stjernetopologi.

Til toppen