Til Barcelona for å se og lære

Norske politikere er sjelden vare på Mobile World Congress.

Til Barcelona for å se og lære
Læremester: (fra v.) Statssekretær i Samferdselsdepartementet Reynir Jóhannesson (Frp), avdelingsdirektør i Nkom Einar Lunde og Nkom-sjef Torstein Olsen får en innføring i norsk plastbasert elektronikk av sjefen for Thin Film Electronics, Davor Sutja. Bilde: ORV

BARCELONA (digi.no): Det er ikke hverdagskost at norske politikere dukker opp på Mobile World Congress i Barcelona. Men statssekretær i Samferdselsdepartementet, Reynir Jóhannesson er et unntak. Vi fikk en prat med ham og sjefen for Nasjonal kommunkasjonsmyndighet (Nkom) Torstein Olsen på den norske standen her nede under messens første dag.

Kommer for å lære

– Nei, det er ikke vanlig at norske politikere kommer hit, men jeg synes det er viktig å få et innblikk i hva som skjer i fronten av mobilteknologien. Dessuten er det en god anledning til å bli kjent med de norske selskapene som er representert her og se hvordan de jobber for å skaffe kunder. Det er jo vår rolle å regulere telemarkedet i Norge og da trenger vi å vite mest mulig om de betingelsene de trenger. Det å snakke med dem å se dynamikken her er temmelig fjernt fra vår hverdag i departementet, sier Jóhannesson.

Vil fremme innovasjon

– Det står i vårt mandat at vi også skal bidra til å fremme innovasjon i telesektoren og da må vi sørge for at den reguleres på en måte som både tjener selskapene og sluttkundene i Norge, sier Olsen.

Jóhannesson understreker at det som skjer her nede er masse eksempler på hvordan ny innovasjon skaper nye arbeidsplasser og det trenger vi mer av i Norge. Spesielt nå når oljesektoren har problemer.

– Det er mange dyktige ingeniører som nå står uten jobb og vi håper mange av de kan bidra til å bygge alt det nye som skal skje i denne industrien. Som islending har jeg har sett noe liknende da bankindustrien gikk over ende. Den hadde sugd til seg veldig mye talent og plutselig sto mange av dem uten jobb. Men etter en stund hadde mange etablert seg med innovative programvareløsninger for finansnæringen som de nå selger over hele verden, sier han.