Til høsten får du digtal signatur

I løpet av høsten vil alle Telenor Mobil og Nextra-kunder få tilbud om en elektronisk signatur for trygg kommunikasjon og netthandel, forteller Arve Moss i Telenor Bedrift. Først ut er alle Hydro-ansatte.

I løpet av høsten vil alle Telenor Mobil og Nextra-kunder få tilbud om en elektronisk signatur for trygg kommunikasjon og netthandel, forteller Arve Moss i Telenor Bedrift. Først ut er alle Hydro-ansatte.

Det foregår et kappløp mellom de store norske data og teleaktørene om hvem som skal levere fremtidens id-kort. I dag er Internett greit for spredning av åpen informasjon, men både staten og næringslivet ønsker å kvitte seg med papir og knytte kundene tettere til seg.

Dette skal skje med digitiale sertifikater/underskrifter som beskytter deg, banker og bedrifter at man snakker med den de tror de snakker med.

En serie mektige aktører kappes nå om å få delt ut slike sertifikater til deg. Førstemann høster oppmerksomhet, kunder og mulighet for store inntekter. Både Bankens Betalingssentral, Posten SDS og Telenor-deleide EDB Business Partner har sagt at de arbeider med løsninger. Men nå viser det seg at mektige Telenor og EDB Business Partner har koordinert sine planer.

Les mer om elektroniske signaturer:


Posten SDS tilbyr sikker digital underskrift
Start for elektronisk saksbehandling

Telenor Bedrift har opprettet den nødvendige sentralen som lar datamaskiner slå opp brukere og utveksle digitale sertifikater. Den første kunden er Hydro, som skal bruke tjenesten for å sikre sine datasystemer.

I løpet av neste år skal de 25.000 ansatte i Hydro som bruker datamaskin få et elektronisk sertifikat som med tre forskjelliger grader av sikkerhet trygger pålogging og bruk av alle Hydros datasystemer, uansett hvor i verden brukere og servere står. Prosjektet har en kostandsramme på 20 millioner kroner.

Elektroniske sertifikater

Sikker kommunikasjon over Internett krever en tiltrodd tredjepart som begge kommuniserende parter stoler på. Etter at A og B har vært på Posten og fått et Smartkort, kan PCen til B sjekke mot Posten SDS at meldingen den har mottatt virkelig kommer fra A og at innholdet ikke er endret underveis.

Dermed kan A handle varer hos B, overføre penger, sende inn et skjema med en elektronisk signatur eller motta informasjon fra B på en trygg måte.

- Kontrakten signaliserer et startskudd for bruk av digitale sertifikater i Norge. Hydro-avtalene viser at vi nå har et fullt operativt system som kan spres til andre bedrifter og privatpersoner, sier avdelingssjef i Telenor Bedrift Arve Moss til digi.no

- Telenor ønsker å skape et tryggere Internett som kan brukes til flere tjenester. For å få fortgang i dette, vil vi til høsten tilby alle kunder at Telenor Mobil og Nextra (tidligere Telenor Nextel) å få digitale sertifikater, forteller Moss.

For PC-brukere vil sertifikatet være programvare med tung kryptering. Enkelte bedriftskunder som Hydro vil dessuten bruke smartkort for pålogging. Men svært mange nordmenn har allerede et smartkort i mobiltelefonen sin. Telenor Mobil vil derfor tilby et nytt smartkort med sertifikat til alle sine kunder, forteller Moss til digi.no.

Moss understreker at Telenor har satset på den åpne X.509-standarden og reglene staten har formulert i sine krav. Dermed er brukere av Telenors sertifikater sikret kontakt med alle brukere og bedrifter som inngår avtaler med konkurrenten Posten SDS. Også EDB Business Partner og deres mange datasentraler er kooridinert med Telenors Bedrifts planer forteller Moss.

Spørsmålet er dermed hva BBS og de store bankene vil gjøre. I løpet av sommeren er BBS ferdig med sitt BankID-prosjekt, også et X.509-prosjekt. Men hvordan bankene vil tilby disse sertifikat-tjenestene til sine kunder er ikke klart.

Til toppen