Til høsten øker prisene på minne

Det vil ikke hindre et kraftig fall i bransjens årsomsetning, advarer Gartner.

Til høsten øker prisene på minne

Det vil ikke hindre et kraftig fall i bransjens årsomsetning, advarer Gartner.

Analyseselskapet Gartner har revidert sine prognoser for verdens halvledermarked de kommende årene. Prognosen gjelder blant annet alle slags prosessorer og minnebrikker til elektroniske apparater fra datamaskiner til husholdningsutstyr. I dette markedet er leverandører av pc-er, mobiltelefoner og forbrukerelektronikk de største kundene.

Gartner peker på at markedsforholdene har forverret seg siden forrige prognose i midten av desember. Da spådde de en omsetningssvikt på 16 prosent fra 2008 til 2009. Den nye prognosen spår en total omsetning på 194,5 milliarder dollar, 24,1 prosent lavere enn i 2008.

Fra 2009 til 2010 vil markedet vokse med 7,5 prosent, og det ventes videre vekst i både 2011 og 2012. Etter de vekstårene vil omsetningen i 2012 fortsatt være mindre enn i 2008, 253,4 milliarder dollar mot 256,4 milliarder.

Gartner trøster med bare deres verst tenkelige scenario gir et tilbakeslag på nivå med det som skjedde fra 2000 til 2001, da omsetningen falt med 32,5 prosent. De advarer halvlederprosentene av de bør ta høyde for at omsetningen kan svikte med så mye som 33 prosent i 2009. Samtidig advarer de mot å kutte i budsjettene for forskning og utvikling.

– Fokusert F&U i nedgangstiden vil bidra til å avgjøre hvem som vinner når økonomien snur, sier forskningssjef Bryan Lewis i Gartner. – Outsourcing og partnerskap kan hjelpe leverandørene til å få mest mulig ut av sine avsetninger til F&U.

Lewis forklarer at finanskrisen har «tilbakestilt» halvledermarkedet. Den store jokeren i prognosen er hva som skjer med DRAM, altså pc-minne.

Han peker på at DRAM-leverandørene tapte til sammen mer enn 13 milliarder dollar i 2007 og 2008, på grunn av overproduksjon med påfølgende prisras. Det har gitt flere konkurser, og de overlevende tar tiltak for å redusere produksjonen.

Derfor ligger det an til en vesentlig prisøkning på pc-minne i annet halvår i år: Etterspørselen vil bli mer på linje med tilbudet.

De to første vekstårene, 2010 og 2011, vil preges av mer normale forhold. I 2012 tror Gartner at særlig DRAM-produsentene igjen vil oppleve overkapasitet og prisfall: Det vil dempe omsetningsveksten i hele markedet.

    Les også:

Til toppen