Til neste år får "alt" GPS-posisjonering

Alle mobiltelefoner skulle egentlig allerede hatt GPS, men nå lover Motorola et gjennombrudd.

Alle mobiltelefoner skulle egentlig allerede hatt GPS, men nå lover Motorola et gjennombrudd.

Alle mobiltelefoner skulle for lengst hatt GPS-brikker som kunne fortalt deg selv og eventuelt andre nøyaktig hvor du var. Årsaken var at den amerikanske kongressen hadde fått spådommer fra elektronikkbransjen som førte til det såkalte 911-direktivet. 911 er felles-nødnummeret i USA og meningen var at når du ringte 911, skulle polititet og andre nødetater kunne se hvor du var.

Alle nye mobiltelefoner i USA skulle hatt GPS innen utgangen 2001, men målet ble utsatt rett og slett fordi GPS-brikkene var for store og dyre til å bygge inn i mobiltelefoner. Foreløpig koster derfor spesialtelefoner som blant annet ESC fra Benefon (bildet over) rundt 10.000 kroner.

Les også:

Først nå lanserer Motorola det nødvendige gjennombruddet. Selskapet er ferdig med en komplett GPS-mottaker på bare en 49-kvadratmillimeter stor brikke. I volum vil brikken koste 10 dollar, skriver Cnet.


Motorola har begynt å sende ut prøveversjoner til leverandører av mobiltelefoner, PDA-er og annen elektronikk. Selskapet tror nye produkter med GPS-brikken vil dukke opp i vanlig salg i tredje kvartal til neste år.

Til toppen