Til neste år kan du stole på nettet

Bankenes digitale ID skal gi sikker nettbruk, men er sterkt forsinket. Nå har Sparebank 1 overtatt ledelsen og lover en lansering allerede i fjerde kvartal.

Bankenes digitale ID skal gi sikker nettbruk, men er sterkt forsinket. Nå har Sparebank 1 overtatt ledelsen og lover en lansering allerede i fjerde kvartal.

Alle de store norske bankene har i flere år samarbeidet om det såkalte BankID-prosjektet. Planene er å utstyre alle norske bankkunder med en sikker digital ID, både i form av programvare på PC-en og et smartkort.

ID-en vil sikre at butikker, banker og sluttbrukere kan stole på hvem de snakker med og at innholdet ikke er lest eller endret underveis. Et slikt system kan brukes til blant annet innrapportering til myndigheter, overføring av penger, signering av dokumenter og ehandel.

Les også:

BankID-prosjektet er kraftig forsinket og banker som Gjensidige Nor har foreløpig bare planlagt å bruke BankID til en sikrere pålogging på sin nettbank. Men nå viser det seg at Sparebank 1-gruppen ligger foran og legger planer som skal virkeliggjøre bruken av en felles ID til mange typer transaksjoner, både på nett og i butikker.

- Vi tester for tiden BankID både i som programvare for PCer og lagt inn på Smartkort. Vi vil kunne lansere BankID i begge former for våre kunder i fjerde kvartal i år, forteller Eldar Skjetne, direktør for betaling og e-handel i Sparebank 1-gruppen, til digi.no.

- 2003 blir teståret vårt og 2004 blir året når vanlige norske forbrukere får digitale sertifikater, oppsummerer han.

De nye smartkortene og BankID åpner dessuten for enklere betaling for småtransaksjoner på nettet. Internett-bransjen i Norge drømmer om et allment system, men det gjør neppe selskaper som eSolutions og andre aktører i dag.

Skjetne påpeker at alle norske banker uansett må ha byttet ut dagens magnetstripekort med smartkort i løpet av 2004. Dette krever Visa og Mastercard, for smartkort vil redusere mye av svindelen og kopiering med dagens kort.

- Det ville være en bortkastet mulighet å måtte utstyr kundene med et smartkort uten BankID, sier Skjetne til digi.no.

Men det er nettopp det en rekke andre banker står i fare for å måtte gjøre. Gjensidige Nor, som ligger langt fremme, arbeider med dette alternativet.

- I løpet av 2004 vil du få muligheten til å bruke en felles digital ID på mange områder, mener Skjetne. Nå gjelder det å skape tjenester og andre bruksområder for BankID gjennom BankIDs partnerprogram.

Til toppen