Tilbake på topp etter milliardtap

Bill Gates ble 18 milliarder dollar «fattigere», og er igjen verdens rikeste.

Tilbake på topp etter milliardtap

Bill Gates ble 18 milliarder dollar «fattigere», og er igjen verdens rikeste.

Finansmagasinet Forbes har publisert en ny liste over verdens dollarmilliardærer. Listen erstatter en tilsvarende oversikt som Forbes publiserte i mars i fjor.

Listen avslører at finanskrisen har gått hardt ut over de rikeste.

Antall dollarmilliardærer er redusert med 30 prosent, fra 1 125 til 793. Dollarmilliardærenes samlede formue er redusert med 46 prosent til 2 400 milliarder dollar. Formuen til gjennomsnittsmilliardæren er redusert med 23 prosent til knappe 3 milliarder dollar. Av årets milliardærer er bare 44 enda mer velstående i år enn i fjor.

Fortsatt er tre av de fire som topper listen, knyttet til IKT.

Microsoft-gründer Bill Gates avanserte to plasser, og gjenerobret førsteplassen, med et tap på 18 milliarder dollar. Gates’ formue anslås i dag til 40 milliarder dollar. Den relative framgangen var ikke uventet: I september i fjor publiserte Forbes en liste over de 400 rikeste amerikanske statsborgerne, med Gates på topp.

Investor Warren Buffet toppet fjorårets liste. I år havner han på andre plass, etter å ha tapt 25 milliarder dollar. Formuen anslås til 37 milliarder dollar.

Den mexikanske telekommagnaten Carlos Slim Helu inntar tredje plassen etter et tap på 25 milliarder dollar. Han har i dag en formue på 35 milliarder dollar.

Derfra er det langt ned til Oracle-gründer Larry Ellison: Hans formue er redusert fra 25,0 milliarder til 22,5 milliarder dollar. På den andre siden kan Ellison glede seg over et kraftig avansement: I fjor lå han på 14. plass.

Den første ikke-amerikaneren dukker opp på fjerde plass: Ikea-gründer Ingvar Kamprad puster Ellison i nakken med en formue på 22,0 milliarder dollar. I fjor lå Kamprad på 7. plass, med 31,0 milliarder dollar i formue.

Felles for alle de fem rikeste, er at de startet fra null.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg var på Forbes-listen i fjor. Det er han ikke i år.

Av andre kjente IT-milliardærer er Michael Dell på 25. plass med en formue på 12,3 milliarder dollar, mot en 40. plass og 16,4 milliarder dollar i fjor. Google-gründerne Sergey Brin og Larry Page har 12,0 milliarder dollar hver, mot henholdsvis 18,7 og 18,6 milliarder dollar i fjor. Paul Allen er redusert fra 16,0 milliarder til 10,5 milliarder dollar, mens Microsoft-sjef Steve Ballmer har falt fra 15,0 milliarder til 11,0 milliarder dollar.

Endringene i Forbes’ liste over dollarmilliardærer gjenspeiler et interessant geografisk poeng: Finanskrisen har rammet Russland relativt sett hardere enn USA. I fjor var Moskva byen med flest dollarmilliardærer, med 74 mot 71 for New York. I år er det bare 27 igjen i Moskva, mot 55 i New York.

38 på årets liste var ikke med i fjor. To av disse er verdt å nevne: Meksikanske Joaquín Guzmán Loera, en av de største kokaineksportørene til USA, og kinesiske Wang Chuanfu, gründer i BYD som begynte å selge elektriske biler rett før jul.

    Les også:

Til toppen